Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frustrerad Ronaldo blev historisk

Cristiano Ronaldo blev historisk som Portugals meste landslagsspelare. Men det skulle ändå bli en tung kväll för superstjärnan – som både missade straff och överglänstes av Österrikes målvakt Robert Almer i den mållösa tillställningen.

Det var två lag som kom från besvikelser i sina respektive EM-premiären i grupp F som drabbade samman på Parc des Princes i Paris.

Det skulle dessutom bli gasen i botten direkt. Både Portugal och Österrike var snabba upp i offensivt läge då man vann boll – och det tog inte alls lång tid innan lagen skapat varsin god chans till att trycka dit ett ledningsmål.

I Portugals fall försökte både Nani och Vieirinha inom loppet av ett fåtal sekunder, men Österrikes målvakt Robert Almer agerade mycket förtroendeingivande inför ögonen på fotbollscelebriteter som David Trezeguet och Luis Figo uppe på läktaren.

Fernando Santos landslag tog sakta men säkert över spelet mer och mer. Allt fler högkvalitativa chanser skapades – och efter dryga halvtimmen nickade Nani i stolpen.

Även Cristiano Ronaldo – som blev historisk genom att göra sin 128:e A-landskamp och därmed passerade tidigare nämnde Figo som meste landslagsspelare för Portugal – var aktiv och hade två, tre bra lägen, men det var mållöst in i halvtidsvilan. Mest på grund av målvakt Almer och portugisisk ineffektivitet.

Efter paus fortsatte Portugal att styra händelserna på planen. Österrike tvingades mest fokusera på att försvara sig och hade svårt att sätta tryck på sin offensiva planhalva. Dessutom byttes storstjärnan David Alaba, överraskande nog, ut redan i den 65:e minuten mot Alessandro Schöpf.

Ronaldo fortsatte att utmana, oroa och att ta avslut – men Almer agerade gigant mellan stolparna.

Portugal ägde kommandot, men Österrike jämnade runt 70-minutersstrecket ut spelet något. Målchanserna för Marcel Kollers landslag fortsatte dock att lysa med sin frånvaro.

I den 79:e minuten skulle den riktigt stora portugisiske chansen att överlista Almer komma, då domare Nicola Rizzoli från Italien pekade på straffpunkten. Ronaldo – självklar straffskytt – dundrade dock bollen i stolpen.

Santos landslag försökte med en slutforcering, men lyckades aldrig få in bollen i det österrikiska målet.

Matchen slutade således 0-0 – och båda lagen, trea respektive fyra i gruppen, är nu pressade inför den avslutande omgången.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.