Fredrik Reinfeldt blir ny ordförande i Svenska fotbollförbundet

Under lördagen hölls Svenska fotbollsförbundets, SvFF, årsmöte.
Där valdes den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt till ny ordförande efter Karl-Erik Nilsson.
– Jag är glad och hedrad och tackar för förtroendet, säger Reinfeldt.

ANNONS
|

Fredrik Reinfeldt, 57, var valberedningens huvudkandidat. Lars-Christer Olsson, 73, utmanaren som föreslagits av Västerbottens fotbollsförbund.

Under lördagen höll SvFF årsmöte på Quality hotell strax intill nationalarenan Friends i Solna. Mötesordförande var den tidigare socialdemokratiske ministern Anders Ygeman. Totalt var 108 röstberättigade på plats från den svenska fotbollsrörelsen, med olika antal röster.

Reinfeldt hade, utöver att vara valberedningens man, samlat många av distrikten. Olsson lockade framför allt elitklubbarna. Totalt handlade det om 254 röster, varav Reinfeldt fick 143. Olsson stannade på 111. En omröstning som visar på splittringen i svensk fotboll. men någon debatt på årsmötet blev det aldrig.

Därmed har svensk fotboll en ny boss, han heter Fredrik Reinfeldt, är före detta statsminister (2006-2014) och är vald på två år, alltså fram till 2025.

ANNONS

Maxtid tolv år

Maxtiden för att sitta som ordförande i SvFF är tolv år.

– Det har varit en lång och gedigen process. Jag tror det är bra. Jag vill buga mig för Lars-Christer Olsson som fick ett stort stöd och många röster idag, sa Reinfeldt från scenen när han tackade sin utmanare för en god match.

Fredrik Reinfeldt, som i princip saknar erfarenhet från fotbollsvärlden, pratade mycket om fotbollens roll i kampen mot rasismen i sitt tal.

– Här är jag rent personlig i mitt engagemang. Att bekämpa rasism är djupare än bara ett ord. Det är en utmaning som finns över hela världen där vi har krafter som säger att människor inte har samma värde. Att människor inte spelar lika stor roll.

– Men fotbollen innehåller allt vi vill ha mer av. Fotboll är en nyckel till ett bättre samhälle. Arbetet att stå upp för allas lika värde är helt grundläggande för mitt engagemang i svensk fotboll, säger Fredrik Reinfeldt.

Göteborg röstade på Olsson

Enligt uppgifter till GP la Göteborgs FF sina elva röster på Lars-Christer Olsson. Detta trots att Olsson är motståndare till den så kallade Göteborgsmotionen som vill se en annan ekonomisk fördelning av elitklubbarnas tv- och spelpengar (650 miljoner kronor om året varav motionärerna nu vill att 120-160 miljoner ska sippra neråt till division 1-3).

ANNONS

Även Fredrik Reinfeldt pratade om svensk fotbolls utmaningar och jämförde sitt ledarskap med ”ett föräldraskap”:

– Om ni vill få människor att göra väl, prata inte så mycket, sätt exempel själv. Ledarskap börjar uppifrån med rätt beteende. Det kommer vara en viktig utgångspunkt för mig. Det hoppas jag att ni ska känna oavsett hur ni valde att rösta idag. Den andan vill jag sprida i fotbollsförbundet till alla de framgångar vi naturligtvis hoppas på.

Reinfeldt fortsätter:

– Jag vet hur utmaningarna ser ut. Det behövs större resurser och de behöver fördelas så att fotbollen kan spelas över hela landet. För damer såväl som herrar, och på olika nivåer i våra olika divisioner och i olika åldrar. Allt detta är viktigt. Det kräver bättre anläggningar och bättre förutsättningar, säger Fredrik Reinfeldt.

Nilsson tackade för sig

I samband med årsmötet avtackades Karl-Erik Nilsson efter tolv år i SvFF-styrelsen varav elva år som ordförande.

– Det har varit en fantastisk förmån, glädje och ynnest. Jag vill tacka era alla som bidragit till verksamheten på olika nivåer. Ingen nämnd, ingen glömd. Jag vill rikta ett ett hjärtligt och ärligt ”lycka till” till min efterträdare. Nu sluter vi leder och ger honom full uppbackning, säger Karl-Erik Nilsson från scen och möttes av applåder.

ANNONS

Efter förbundsmötet häll Fredrik Reinfeldt presskonferens där han svarade på mediernas frågor under en halvtimme. Bland annat upprepade han sin inställning kring föreningsdemokrati och VAR – ämnen som engagerar den svenska supporterrörelsen.

– Jag har sagt att jag tycker att 51-procentsregeln är väldigt bra. Den är ett skydd för det demokratiska genomslag som vi har i svensk fotboll, säger Reinfeldt och fortsätter:

– Jag har följt diskussionen utomlands som handlar om att väldigt stora pengar kommer in och köper och styr över fotbollen. Jag tror att det passar det svenska folkkynnet att inte ha det på det sättet.

Om VAR sa Reinfeldt:

– Det kommer att vara en viktig del av diskussionen – alla andra framstående europeiska fotbollsnationer har infört VAR. Det finns därmed i en internationell miljö där Sverige vill göra sig gällande. I balans mellan det ska vi hitta ett beslut, säger Reinfeldt efter att förbundsmötet beslutat att flytta frågan till höstens representantskapsmöte.

GP ställde frågor kring den splittrade fotbollsrörelsen som nästan är delade på mitten utifrån valresultatet 143-111. Om exempelvis Stockholmsdistriktet hade lagt sina 18 röster på Lars-Christer Olsson i stället för Fredrik Reinfeldt skulle Olsson vunnit med 129-125.

– Jag vill understryka att jag har har ställt upp i väldigt många val, som är en del av en demokrati där en sida har vunnit och en sida har förlorat. Det tycker jag är ett demokratiskt sätt att fatta beslut. Det beslutet är nu fattat. Den som blir vald får hela mandatet och det är upp till mig att inkludera och föra samman. Det är det jag tänker ha för ögonen, säger Reinfeldt.

ANNONS

Känner du att det är en splittrad rörelse?

– Min uppgift är att ena och föra ihop människor.

Hur ska du göra det?

– Jag hoppas att jag med hur jag har behandlat processen visat ungefär hur jag tänker agera. Men det är klart att jag har fortsatt kvar att bevisa att jag är läraktig, närvarande och att vi för ihop människor, säger Fredrik Reinfeldt.

Han avslutar:

– Jag tycker Karl-Erik Nilsson framförde bra till förbundsmötet att det är viktigt att sluta oss bakom ordföranden som blev vald nu när vi fattat det här beslutet.

LÄS MER:Svenska Fotbollförbundets ordförandeval – detta har hänt

LÄS MER:Göteborg mörkar sitt val – efter tryck från journalister

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS