Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MATHIAS BERGELD

Fredricson en rivning från seger – schweizare vann världscupfinalen

Peder Fredricson var nära – men en rivning i söndagens första omgång nekade honom segern i världscupfinalen. Istället blev det dubbelt schweiziskt i topp – med Steve Guerdat längst upp på pallen.
– Det ger en fin känsla att vara på podiet, säger svensken.

Det var Sverige, Schweiz, Schweiz i topptrion när Gothenburg Horse Show nådde sin kulmen på söndagseftermiddagen. Peder Fredricson, Martin Fuchs och Steve Guerdat hade alla segern inom bara en rivnings räckhåll.

De hade spanjoren Eduardo Alvarez Aznar delvis att tacka för deras goda chanser när det var dags för hoppomgång två. Alvarez Aznar hade ridit helt felfritt under de två inledande dagarnas hoppning men rev dubbelt under lördagens första omgång. Med det föll han rejält i resultatlistorna och kvar i topp var istället de i lördagens första hoppning felfria schweizarna samt en till synes mycket formstark Peder Fredricson.

På sin vita Catch Me Not S rev han en gång under lördagens första hoppning vilket gjorde att han gled ned till tredje istället för andra plats. Fram som favorit inför sista hoppning klev istället världsettan Steve Guerdat som på hästen Alamo var hårresande nära att riva under lördagens första hoppning men istället gick upp i ledning med bara två fel totalt inför den sista hoppningen.

Fredricson blev ende svensk att hoppa i sluthoppningen då Henrik von Eckermann drog sig tillbaka och inte kom till start. 47-åringen Peder Fredricson, som har goda minnen från Göteborg för två år sedan då han tog EM-guld här, höll dock hemmafanan högt.

När det var dags för hans andra omgång kunde man ha hört ett manstrå falla. Folk vågade knappt se på managen när Peder Fredricson flög över hinder efter hinder – och sedan: ljudexplosion när han flög över även sista hindret felfritt. 24 000 klappande händer hyllade honom.

– Atomsfären var fantastisk och jag hade en väldigt inspirerad häst. Han har en lite egen teknik men en fantastisk mentalitet. Jag är verkligen nöjd, säger Peder Fredricson.

Schweizisk kamp

Nu var bara frågan om det skulle räcka för seger.

Det gjorde det inte. När även Martin Fuchs hoppade felfritt när det gällde som mest stod det klart att svensken kunde bli tvåa som bäst. Det var klart att segern gick till Schweiz. Men skulle det bli nyss nämnde Fuchs eller världsettan Steve Guerdat som fick jubla högst?

Det blev den sistnämnde. Med fullständig säkerhet och kontroll fick Steve Guerdat ta emot publikens aldrig sinande applåder och avsluta den här helgens Gothenburg Horse Show på ett värdigt sätt.

– Jag var lite osäker inför i dag då det här var min hästs första final. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Men hästen var jättebra. Han ville inte göra mig besviken och jag ville inte göra honom besviken, säger Steve Guerdat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.