Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kylian Mbappé efter sitt mål i VM-finalen.  Bild: CHRISTIAN HARTMANN
Kylian Mbappé efter sitt mål i VM-finalen. Bild: CHRISTIAN HARTMANN

"Frankrike vann guldet – Kroatien gav oss tron tillbaka"

Kroatien vann ett silver, Frankrike ett guld. Det här var en final med enbart vinnare; världsfotbollen, världsmästerskapet, Didier Deschamps, Kylian Mbappé, Antoine Griezmann – och den lilla nationen. Jag kommer aldrig glömma vad Kroatien åstadkom i Ryssland, jag kan inte sluta imponeras av Les Bleus. Som de vann den här VM-turneringen.

Bäst i EM-finalen för två år sedan, där Portugal – när Cristiano Ronaldo bytts ut – vann på ett slumpskott i en oviss förlängning. Nu, när hela världen verkade hoppas på utmanaren från Kroatien, togs inga fångar.

Trots Hugo Lloris osannolika misstagsrepris blev det här aldrig spännande, inte på riktigt och ett hårt ansatt franskt folk fick fira längs Champs-Élysées, vid Eiffeltornet och runt om i Paris.

Om Frankrike är en värdig världsmästare? Tveklöst. Av sju matcher vanns sex efter full tid, den sjunde slutade 0-0 mot Danmark i gruppspelet.

Dock gick Frankrikes båda första finalmål att diskutera. Först hur Antoine Griezmann föll innan tacklingen från Ivan Rakitic, som gav frisparken som föregick 1-0-målet, sedan hur VAR-rummet fick den argentinske domaren Nestor Pitana att ändra sitt initiala beslut om huruvida det var straff när bollen träffade Ivan Perisic hand.

"Jag var helt övertygad"

Varje match, varje turnering innehåller mängder med liknande situationer; moment domaren i efterhand, med reprisbilder som vittnen, kunde fattat omvända beslut.

Det går i dessa båda fall inte att klandra Nestor Pitana.

Enligt samma modell skulle Kylian Mbappé haft straff, när han en stund senare vek in i straffområdet och valde att stå när Domagoj Vida tog tag i fransmannens axel.

Just Mbappé fick glänsa en stund senare när han i sin favoritposition ute till höger utmanade Ivan Strinic, fintade bort honom och via Griezmann nådde Paul Pogba.

När Pogba med vänsterfoten satte sin egen retur var vi många som kände att det här var avgjort. Jag var helt övertygad när Kylian Mbappe dundrade in 4-1 i ”fel” hörn efter 65 minuter.

Det var då Hugo Lloris bjöd Mario Mandzukic på en reducering i en situation snarlik den Sebastian Larsson (presslöpningen) och Ola Toivonen (långskottet) ordnade den svenska VM-platsen på i Solna 2017.

Därefter följde drygt 20 minuter av kroatiska försök, med ny energi och en tro på att det var möjligt.

Olivier Giroud lämnar Ryssland mållös och kommer därför under resten av sin livstid bli jämförd med Stéphane Guivarc’h, som precis som Giroud 2018, spelade allt 1998, senast Frankrike blev världsmästare. Låt oss därför fundera ett extra varv på vilka funktioner en ensamanfallare kan ha i ett framgångsrikt fotbollslag.

Giroud har i Ryssland inte varit lysande, men heller aldrig – på riktigt – ifrågasatt.

I finalen var han inte direkt inblandad i något av målen, men skapar med sitt huvudspel och fysiska styrka alltid ytor för medspelare.

Mario Mandzukic spelade huvudrollen under första halvlek, först genom att nickskarva in VM-historiens första självmål på Antione Griezmanns frispark, sedan genom nickpassning bidra till att Luka Modric frisparksvariant nådde hela vägen fram till Ivan Perisic. Han bidrog med sin reducering i andra halvlek till att behålla nerven i den 20:e VM-finalen ända in i mål.

Kanske var det symptomatiskt att VAR skulle spela roll även i finalen. Helt klart tog bollen på Ivan Perisic hand, helt klart var han skymd och såg därför bollen väldigt sent. Även den argentinske domaren Nestor Pitana hade svårt att bestämma sig. Pitana tittade länge på reprisbilderna, bestämde sig, lämnade VAR-skärmen, ångrade sig, gick tillbaka, såg om ¬ och fattade sitt beslut.

"Kylian Mbappé – vilken spelare!"

1998 var den stora hjälten Zinedine Zidane med bland annat två mål i finalen. Nu var det Antoine Griezmanns tur att bära hjälteglorian. Atletico Madrid-anfallaren slog frisparken vid 1-0, sköt straffen vid 2-1, spelade fram 3-1 och tog precis allt det ansvar han behövde ta.

Lite som Didier Deschamps gjorde som lagkapten 1998, senast Frankrike vann VM-guld i fotboll. Nu blev han historiens blott tredje person att vinna VM både som spelare och tränare.

Som jag var inne på redan i går kommer jag framför allt minnas detta mästerskap för något annat, för Kylian Mbappé, som med sitt 4-1-mål visade att framtiden redan är här.

Vilken spelare!

Som bekräftelse på det utsågs han till VM-turneringens främsta unga spelare.

Det kommer mera.

Mycket mera, från hans fötter.

***

Ett enda paraply syntes till när regnet började falla under prisceremonin. Under stod en rysk president som torrskodd delade ut medaljer och gratulerade franska världsmästare ihop med en Fifabas och en fransk president. De två sistnämnda fick klara sig utan regnskydd.

***

Kroatien är ihop med Sverige det här världsmästerskapets stora överraskning. Sverige för kvartsfinalplatsen och den kollektiva kraften, Kroatien för att de, precis som Sverige och Island, ger de små nationerna hopp och tro inför framtiden. Det går att utmana de stora kanonerna och nationerna.

***

Oavsett vilka de var som stormade planen och vilket uppsåt de hade är det faktum att fyra personer lyckades ta sig in på planen under VM-finalen i Moskva en remarkabel miss i säkerhetsarbetet.

***

Det här var, avslutningsvis, mästerskapet då Sverige undvek ett förutbestämt möte med mesta världsmästaren Brasilien i en åttondelsfinal genom att vinna sin grupp, mästerskapet då Sverige bidrog till att skicka hem världsettan Tyskland från VM redan efter gruppspelet för första gången någonsin och mästerskapet Sverige såg till att världstrean och fyrfaldiga världsmästaren Italien inte fick vara med alls för första gången sedan 1958.

Det var på så vis ett väldigt bra VM.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.