Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Bertrand Guay AFP

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frankrike lanserar terror-app inför EM

Säkerhetsläget inför EM-premiären är enormt. Nu lanserar franska regeringen en app som ska användas för att sprida pålitlig information vid en eventuell terrorattack.

Säkerhetsläget inför sommarens fotbolls-EM i Frankrike kunde inte vara högre. Enligt brittiska Sky News har franska regeringen lanserat en smartphone app som ska varna användarna i mardrömsscenariot att en terrorattack sker i samband med EM. 

Två dagar innan EM drar igång på fredag presenterade franska inrikesministeriet appen, med namnet SAIP (Système d'alerte et d'information des populations).
 Den kommer att hålla folk uppdaterade med aktuell information, säger han till Sky News.

LÄS OCKSÅ: Bombhundar söker igenom landslagets hotell

Appen använder geografiska koordinater för att leverera skräddarsydd information till användare beroende på var i Frankrike man befinner sig, samt var ett eventuellt terrordåd genomförts. Vid en misstänkt attack varskor appen användaren genom att skärmen färgas röd och ordet "ALERT" dyker upp med en kort beskrivning av hotet. Inget ljud eller vibrationer utgår dock från telefonen, för att inte sätta någon i fara som gömmer sig från möjliga terrorister. Enligt regeringen ska appen sedan leverera pålitliga uppdateringar inom femton minuter efter att något inträffat. 

Appen finns tillgänglig på engelska och franska och går att ladda ner gratis till både iPhones och Android-telefoner, genom att söka efter SAIP i App Store.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se