Francesco Totti: Vi vill alltid förgöra Lazio

ANNONS
|

Det är dags försäsongens fjärde och sista Derby della Capitale. Och RomaikonenFrancesco Totti är förstås laddad inför den heta drabbningen.

– På fotbollsplanen vill vi alltid förgöra Lazio. Vi måste ge 101 procent, säger han.

LÄS OCKSÅ:Gladiatorns sista strid

Det har gått över 23 år sedan hans första derby. Beppe Signori hade gett Lazio ledningen när Carlo Mazzone vände sig till sin 17-åriga jättetalang för att rädda Roma. Francesco Totti gjorde förvisso avtryck och ordnade en straff, men Giuseppe Giannini brände och Tottis första Derby della Capitale slutade med förlust. ”Er Pupone” har nu hunnit bli 40 år gammal och söndagens derby kan mycket väl bli hans sista.

ANNONS

– Derbyt är alltid en match olik någon annan. Vi vet hur det förra derbyt slutade, så nu måste vi ta revansch. På planen vill vi alltid förgöra Lazio. Vi måste ge 101 procent, sa Totti när han i veckan hyllades av Nike för sina 25 säsonger med Roma med en specialdesignad guldsko.

Valde bort Lazio

Francesco Totti, som nobbade Lazio som 11-åring och blev Romas största spelare genom tiderna är inte längre någon nyckelspelare i Luciano Spallettis lag, men som symbol är han alltjämt ovärderlig. Med åtta poäng upp till Juventus och blott fem matcher kvar att spela tvingas Roma även denna säsong ge upp förhoppningarna om en titel och i stället fokusera på att hålla Napoli på avstånd i kampen om andraplatsen.

I Giallorossi har dock redan påbörjat planeringen inför kommande säsong och i veckan presenterades Ramón Rodríguez Verdejo, eller Monchi som han kallas, som ny sportchef. Värvningsgeniet Monchi gjorde det till vana att omvandla gråsten till guld under sina 17 år i Sevilla och nu har han siktet inställt på att återföra Roma till Europas toppskikt. Men först och främst får han från läktaren bevittna hur Spallettis Roma ska försöka ta revansch på Lazio efter semifinalförlusten i Coppa Italia i början på månaden.

ANNONS

– Vi är i form och känner oss fysiskt redo för derbyt. Av sex derbyn har jag bara förlorat ett, men dessvärre var det den allra tyngsta förlusten. Derbyt är alltid en speciell match och det kommer säkerligen bli en tuff kamp, säger Romas mittfältsstjärna Radja Nainggolan.

Biglia en nyckelspelare

Derbysegern förde Lazio till final i Coppa Italia, där Juventus väntar, och Le Aquile har varit en av säsongens stora överraskningar i Serie A, där en Europaplats till nästa säsong finns inom räckhåll. Den framgången hade få kunnat förvänta sig inför säsongen när Marcelo Bielsa plötsligt avgick efter blott 48 timmar på tränarposten. Simone Inzaghi, som tillfälligt tog över Lazio föregående säsong när Stefano Pioli fick sparken efter en tung derbyförlust, befann sig på en strand på Ibiza när han fick frågan om att återvända. Han tvekade inte en sekund. Och det är Lazio-supportrarna glada över.

Inzaghi har imponerat stort under säsongen och fått ut det mesta av materialet. Mittfältsgeneralen Lucas Biglia har lett laget och spelare som Felipe Anderson, Sergej Milinkovic-Savic och Ciro Immobile har presterat på hög nivå.

– Sanningen är att inget lag förväntade sig att vi skulle ha en så bra säsong, men vi har arbetat hårt från första stund och är nöjda med vad vi uträttar. Lazio är tillbaka bland de stora klubbarna och atmosfären i omklädningsrummet är bra. Simone Inzaghi är en fantastisk tränare, han förbereder oss väl inför matcher och är alltid utmärkt taktiskt, säger Dusan Basta till kurir.rs.

ANNONS

Fest på läktarna

Med Roma som kämpar för att bibehålla andraplatsen i Serie A och Lazio som försöker knipa en plats ut i Europa är det mycket på spel i morgon och pulsen tycks återvänt till derbyt efter åren av halvtomma läktare. Supportrarnas bojkott, som pågick i nästan två år sedan beslutet att dela upp curvorna med barriärer, tillhör nu historia.

Barriärerna är borta och fansen är tillbaka på Stadio Olimpico. Derby della Capitale lär bli en häftig tillställning både på och utanför planen.

Derbyt mellan Roma och Lazio börjar klockan 12.30 på söndag.

ANNONS