Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hjalmar Jonsson, Kevin Yakob, Benjamin Nygren och Jesper Ljung.  Bild: Bildbyrån
Hjalmar Jonsson, Kevin Yakob, Benjamin Nygren och Jesper Ljung. Bild: Bildbyrån

Framtidens stjärnor på jakt efter guld

En poäng skiljer mellan serieledaren IFK Göteborg och jagande Häcken. På lördag ska allt avgöras i ett hett guldfinals-derby på Bravida Arena. Båda lagen behöver gå för segern – ett kryss skulle nämligen kunna skänka titeln till utmanaren Hammarby.
– Man ska njuta av tillfället att få spela en sådan här match på U19-nivå, säger Häckens tränare Jesper Ljung.

Det är derby, det är seriefinal – och det står ett SM-guld på spel. De unga talangerna i BK Häcken och IFK Göteborg har knappast hunnit spela särskilt många mer betydelsefulla matcher hittills i sina korta karriärer än den de kommer delta i på lördag eftermiddag.

Båda lagen behöver en seger för att vara helt säkra på titeln, Hammarby ligger precis som Häcken bara en poäng bakom IFK Göteborg, och skulle de vinna sin match medan derbyt slutar oavgjort så är det Hammarby som tar hem titeln.

LÄS MER: Här är de mest spännande spelarna i lokalfotbollen

Häckens tränare Jesper Ljung hoppas att matchens betydelse och inramning blir en viktig erfarenhet för hans unga adepter:

– Först och främst ska de självklart njuta av tillfället och gå in med positiva tankar, att få möjlighet att spela en sådan här match på U19-nivå är speciellt. Man måste lära sig att hantera den här typen av matcher för framtiden på seniornivå.

Leder skytteligan

Den nivån är det redan fyra spelare i U19-laget som upplever på regelbunden basis – Kevin Ackermann, Kevin Yakob, Aiham Ousou och Benjamin Arapovic. Hur många av de som kommer att kunna delta i derbyt är i nuläget oklart, Häckens A-lag möter Dalkurd borta med avspark exakt samtidigt som U19-derbyt.

– Det är inte troligt att alla fyra åker med A-laget till Gävle, men även utan dem har vi ett starkt lag, säger Jesper Ljung och framhåller bland annat Rasmus Wendt och Ali Youssef:

– Rasmus har haft en väldigt stark höst och tagit stora steg i den offensiva produktionen och Youssef leder skytteligan i U19-allsvenskan på 14 mål, de är naturligtvis väldigt viktiga för oss. Men på det stora hela är det truppens jämnhet som är vår största styrka.

LÄS MER: Här är talangerna som gör upp i det avgörande U19-derbyt

Målvakt i A-lagstruppen

Precis som Häcken har IFK Göteborg ett A-lag som pockar på uppmärksamheten inför derbyt – Blåvitt möter Sundsvall hemma under fredagskvällen och tränaren Hjalmar Jonsson befinner sig i en rätt ovan position för tillfället:

– Det är ovanligt att man är med i båda lagen, vi ska givetvis försöka vinna derbyt på lördag men mest fokus för mig just nu ligger på förberedelser inför den allsvenska matchen.

Truppen inför den matchen innehåller endast en spelare som kvalificerar sig för spel i U19-laget och det är målvakten Isac Hjertén. 18-årige Alhassan Yusuf, som fick sin allsvenska debut när han blev inbytt mot Brommapojkarna senast, har lämnats utanför truppen. Hjalmar Jonsson kan dock inte bekräfta eller dementera om det betyder att han kommer spela i lördagens match.

– Vi har inte hunnit diskutera vilka spelare vi vill ta med, säger han.

Det som står klart är att Blåvitts U19-trupp redan i år visat framfötterna i bland annat Gothia cup, där man gick till final i Elit Trophy-klassen där det blev förlust mot ghananska Right to Dream med 0-2. Några av spelarna som sannolikt spelar i lördagens avgörande derby är 17-åriga trion Benjamin Nygren, Rasmus Wikström och Noah Alexandersson.

GP direktsänder U21-derbyt på lördag. Avspark 14.00 och sändningsstart 13.50.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.