Från kalldusch till segerglädje – comebacken lyfte BK Häcken

Serieledande BK Häcken åkte på en ordentlig kalldusch när jumbon Gif Sundsvall överraskande kvitterade till 1-1 strax före paus.
Men Hisingslaget skakade av sig guldfrossan och i andra halvlek gjorde Mikkel Rygaard comeback efter skadan.
Hisingslaget gick från oavgjort till storseger med 4-1, och leder nu en haltande tabell med hela sex poäng.
– Hans kvaliteter kommer till sin rätt i den här typen av matcher, säger Per-Mathias Högmo.

|

Tränare Högmo skickade ut samma startelva som besegrade Djurgårdens IF borta i förra omgången, men efter första halvlek var det ”bara” oavgjort mot Gif Sundsvall som ligger sist i allsvenskan.

Guldfrossa inför de 4 730 åskådare åskådarna på Bravida Arena?

Nåja.

Till andra halvlek gjorde Mikkel Rygaard, 31, comeback efter vadskada. Danskens inhopp fick ny fart på Häcken som gick från 1-1 till 4-1 på drygt 20 minuter. Segern var till slut aldrig i fara.

Därmed leder Hisingslaget allsvenskan sex poäng före Djurgården som har derby mot Stockholmsrivalen AIK under söndagen. Lagen står nu på samma målskillnad (plus 26), men Häcken har fler gjorda mål.

– Jag är glad att vi gjorde jobbet. De här matcherna spelar sig inte av sig självt. Vi har 54 poäng och det kan ingen ta ifrån oss, säger Per-Mathias Högmo.

Men som sagt, det dröjde innan det lossnade denna lördagseftermiddag.

Trots stort bollinnehav på offensiv planhalva i första halvlek hade Häcken svårt att komma till avslut och skapa målchanser mot den samlade motståndaren. Ofta stod Forrest Lassos backlinje i vägen, och samtidigt gjorde Sundsvall allt för att dra ner tempot, skapa frustration hos det i grunden överlägsna, guldjagande Hisingslaget.

Bollinnehav, inlägg, inspel – ja. Avslut – nej. Då är det svårt att göra mål. Därför blev det oväntat tålamodsprövande för hemmapubliken.

Sadiqs oväntade häxpipa

Det dröjde till 39 minuten när Ibrahim Sadiq uppenbart tröttnade på att söka instick och leta chanser. Från drygt 20 meter drog han iväg Häckens så långt första avslut på mål vilket gav 1-0. Från läktarna hördes ett begynnande ”Neeeej” när Sadiq laddade för distansavslutet, men det ändrades snart till ett glädjevrål när bollen fladdrade i nät via Oscar Jansson i Gif-målet.

Som Häckens sportchef Martin Ericsson uttryckte saken med ett snett leende:

– Ett märkligt beslut att skjuta…

Sadiqs häxpipa betydde 1-0, men drygt fem minuter senare kvitterade alltså Pontus Engblom med ett rappt avslut i Häckens straffområde. I andra halvlek byttes så poängmaskinen Mikkel Rygaard in. Med Rygaard på planen hittade Häcken igenom Sundsvalls låga försvar allt oftare.

– Vi visste att vi måste vara tålmodiga och att vi måste ha högt tempo i dag. Jag var inte helt nöjd med intensiteten första 45 minuterna. Jag tyckte vi var passiva i vårt presspel. I andra halvlek blev våra bollvinster mycket bättre. Då ser man dynamiken i vårt spel, säger Per-Mathias Högmo som hyllade Rygaards inhopp:

– Hans kvaliteter kommer till sin rätt i just den här typen av matcher.

I 55:e minuten slog Kristoffer Lund inlägget som Even Hovland nickade i mål till förlösande 2-1. Att återigen hamna i underläge blev för mycket för bottenlaget Sundsvall som föll ihop under det massiva Häckentrycket. Mikkel Rygaard gjorde själv 3-1 medan en annan inhoppare, Blir Turgott, låg bakom 4-1.

På tilläggstid revs skyttekungen Alexander Jeremejeff omkull och domaren Joakim Östling blåste straff. Jeremejeff tog själv hand om straffen, men missade och 4-1 stod sig tiden ut.

I nästa omgång, den fjärde från slutet, väntar AIK på bortaplan för BK Häcken som kommer allt närmre sitt historiska, första SM-guld. Idag ska de framför allt tacka Mikkel Rygaard för det.

– Det är alltid svårt att möta lag som står lågt. Man måste spela bollen snabbt. Första halvlek var tuff, säger Rygaard.

Hur kändes det när du kom in?

– Först och främst var det skönt att vara tillbaka på planen igen. Jag fick mycket utrymme. Att vi gjorde mål så snabbt gjorde det lättare för mig.

Ni gick från 1-1 till 4-1 med dig på planen?

– (Skratt) Det kan man säga. Men Sundsvall hade mer energi i första halvlek, och det blev mer utrymme för oss i andra halvlek.

Är du redo för 90 minuter mot AIK på onsdag?

– Det hoppas jag och det tror jag. Jag är redo att spela 90 minuter. Jag har haft ont i vaden, men i dag kände jag ingenting, säger Mikkel Rygaard.