Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån/Stefan Berg

Fotbollstopp hotad efter nazistdemonstration: "Framförs direkt olämpliga ord"

Det är inte bara ordföranden inom svensk fotboll som hotas. Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har själv fått hot – efter nazistdemonstrationen.

I samband med nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen demonstration i centrala Göteborg 30 september klev SvFF in och gav sitt stöd till Gais, som samma dag spelade gratismatch mot Brommapojkarna. NMR:s demonstration var först planerad att avslutas utanför Gamla Ullevi bara en timme före avspark, vilket gjorde Gais oroliga. 

– Vi är oroade för vad som kan hända. För det första så tycker vi att det är direkt olämpligt att det här arrangemanget sker i anslutning till matchen. Risken för stökigheter och motdemonstranter är uppenbar, sade Håkan Sjöstrand till GP då. 

"Fått hot i min roll"

Efter det uttalandet fick han ta emot hot via samtal.

– Jag får hot i min roll med, kommenterar och synpunkter, bland annat efter vårt ställningstagande kopplat till nazistmarschen i Göteborg. Det framförs olika synpunkter som mer eller mindre är hotfulla. Frågan är, vad kan vi göra? Det är svårt att förhindra. När det väl inträffar måste vi ta hjälp, säger han.  

– Det kan vara att jag får ett samtal. Marschen är en del. Det kan vara i samband med pride-festivalen. Det ger sig uttryck i att man blir uppringd. Det framförs direkt olämpliga ord och handlar om sättet det framförs på.

Hur tänker du som fotbollens högste tjänsteman kring ditt yrkesval i de här lägena?

– Fotbollen har betytt så otroligt mycket för mig själv och jag känner att den är värd så mycket bättre och mer. Jag hittar energi i det. Varje tillfälle är ett för mycket. Så länge det förekommer måste jag göra allt jag kan för att förhindra att det sker igen. Där hittar jag en kraft att slå tillbaka. Merparten av allt som sker är väldigt positivt. Vi måste göra allt vi kan för att få bort det.

– När det inträffar saker som vi inte tycker är okej är det viktigt att vi inte sopar det under mattan. Vilken code of conduct skall vi vill ha? Vad vill vi stå för? Det är många saker som påverkar. Fanns det en enkel lösning hade någon gjort något åt det. Vi får aldrig acceptera det sättet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.