Fotbollsprofil döms för våldtäkt

En före detta fotbollsspelare, med ett förflutet i bland annat IFK Göteborg, har dömts för våldtäkt. Straffet blev tre års fängelse.

ANNONS
|

Händelsen utspelade sig i oktober, då fotbollsprofilen och hans fru hade en middagsbjudning i deras hem. En av de kvinnliga gästerna sov över i lägenheten och under natten gick fotbollsprofilen in i hennes rum. Enligt kvinnan ska han då ha begått sexuella handlingar mot hennes vilja två gånger, och den påföljande dagen greps fotbollsprofilen av polis, misstänkt för våldtäkt.

Under rättegången strax innan jul spelades en 42 minuter lång ljudfil upp. Det var kvinnan själv som gjorde inspelningen med sin mobiltelefon den aktuella natten och ljudfilen har varit en central del av bevisningen, tillsammans med kvinnans sms- och chatt-konversationer med sina vänner just efter händelsen.

ANNONS

Fotbollsprofilen har suttit häktad sedan han greps och på fredagen kom domen: Han anses av tingsrätten gjort sig skyldig till två fall av våldtäkt och döms till tre års fängelse.

"Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att de båda gärningarna är så pass skilda från varandra att de bör bedömas som två olika brott, vilka båda ska rubriceras som våldtäkt" skriver tingsrätten i sin dom.

Den före detta fotbollsspelaren har själv hela tiden nekat till brott och försvaret hävdade under rättegången att ljudinspelningen visar att kvinnan frivilligt ställde upp på de sexuella handlingarna. Åklagaren menade tvärtom att de utgjorde bevis för att kvinnan tvingats till sexuella handlingar mot sin vilja – och det är också den bedömning som tingsrätten gjort.

Rättens ordförande chefsrådmannen Per Lennerbrant säger i en kommentar:

"Både målsäganden och den tilltalade mannen har berättat att det förekom sexuella handlingar men målsäganden har sagt att hon inte deltog frivilligt. Tingsrätten har ansett att målsägandens uppgifter om händelsen är tillförlitliga. De vinner också starkt stöd av annan bevisning. Rätten har därför ansett det bevisat att hon inte deltog frivilligt och att den tilltalade mannen måste ha insett det."

Mannen har ett förflutet i flera allsvenska klubbar, bland annat IFK Göteborg.

ANNONS

GP har sökt hans försvarsadvokat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS