Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fotbollslegendaren Pelé är död

Fotbollslegendaren Pelé har tagit sitt sista andetag.
Den trefaldiga VM-guldmedaljören somnade in på Albert Einstein-sjukhuset i São Paulo under torsdagen efter en tids sjukdom.
Han blev 82 år gammal.

I december 2021 lades Pelé in för vård av en tarmtumör. Sjukhuset uppgav då att hans tillstånd var stabilt och att han förväntades skrivas ut inom några dagar. Två månader tidigare opererades en cancertumör bort på den högra delen av Pelés tjocktarm. Han var i samband med det inlagd på sjukhus i nära en månad.

Pelé lades i slutet av november in på sjukhus igen efter nya komplikationer. Sedan dess har fotbollslegendarens hälsa pendlat upp och ner. Nu har den trefaldige VM-guldmedaljören somnat in.

Tog trippla VM-guld med Brasilien

Hans föräldrar gav honom namnet Edson Arantes do Nascimento, men redan som barn fick pojken från Tres Coracoes i östra Brasilien smeknamnet Pelé av sina skolkamrater. Ett namn som skulle följa med honom livet ut – och bli ett av de mest kända i idrottens historia.

Han blev professionell fotbollsspelare i Santos som 15-åring och redan två år senare skulle hans stora internationella genombrott komma – i Sverige.

För under VM 1958 var 17-åringen en av Brasiliens stora segerorganisatörer. Han gjorde bland annat tre mål i semifinalen mot Frankrike, och ytterligare två i finalen mot Sverige på Råsunda.

Brasilien hade fått en ny nationalhjälte, och hans status skulle bara fortsätta att stiga.

I Europa var storklubbarna naturligtvis intresserade av att locka storskytten till sig, och han var i början av 1960-talet nära en övergång till Real Madrid. Men det brasilianska folket – och inte minst Santos-fansen – kunde inte acceptera en sådan övergång, och till slut bestämde sig Pelé för att stanna. Mellan 1956 till 1974 gjorde han hisnande 643 mål för Santos på 659 tävlingsmatcher.

Även i landslaget fortsatte Pelé att skörda framgångar. 1962 blev han visserligen skadad tidigt i turneringen, men laget lyckades ändå bärga ett andra raka VM-guld. 1966 blev en missräkning för Brasilien – och Pelé skadade sig åter. Han meddelade då att landslagskarriären var över, men skulle komma att omvärdera det beslutet och stod åter på planen när VM i Mexiko skulle avgöras 1970.

Det blev ett storartat avslut på hans landslagskarriär. Brasilien spelade drömfotboll, och Pelé var bäst av alla. Han visade upp hela sitt register som framspelare, taktiker, nickspelare – och självklart målskytt. Han är fortfarande det brasilianska landslagets bäste målskytt genom tiderna med sina 77 mål på 92 landskamper.

Om Pelé var en populär figur i hemlandet innan så var han nu närmast att betrakta som avgudad, och det rådde allmän konsensus bland fotbollstyckare att han var den främste spelare som fotbollen någonsin sett.

Han avrundade sedermera karriären i New York Cosmos, där han blev lagkamrat med bland andra den tyske legendaren Franz Beckenbauer. Sin sista säsong som aktiv fotbollsspelare gjorde han 1977.

Pelé har vunnit i stort sett alla priser som går att vinna. Han har blivit utsedd till både århundradets fotbollsspelare (Fifa), och århundradets idrottare (Reuters och IOK). Och även sedan bland andra Diego Maradona och Lionel Messi slagit världen med häpnad är det många som anser att Pelé är den störste av alla.

Efter sin karriär var Pelé bland annat FN-ambassadör med ansvar för miljöfrågor. Han har dessutom varit politiskt aktiv i hemlandet. Därutöver syntes han ofta i samband med stora fotbollsturneringar, där hans välbekanta leende spred stjärnglans var han än gick.

Världen har förlorat en av de riktigt stora idrottarna – och Brasilien har förlorat sin mest älskade son.

LÄS OCKSÅ: Därför var Pelé först, störst och bäst

LÄS OCKSÅ: Pelés liv i bilder

LÄS OCKSÅ: Pelés hälsning till brasilianska landslaget: En bild från Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.