Fotbollsikonen Just Fontaine död

Just Fontaine är död.
Fotbollsikonen, som gjorde 13 mål för Frankrike under VM i Sverige 1958, blev 89 år gammal.
– Jag minns honom som otroligt vänlig och generös, säger GP:s Mattias Balkander som träffade honom i Toulouse inför EM 2004.

ANNONS
|

Just Fontaine förknippas kanske främst med sin otroliga prestation under fotbolls-VM i Sverige 1958. Anfallaren gjorde då hela 13 mål på sex matcher, vilket fortfarande står sig som ett rekord på herrsidan.

Fontaines karriär blev dock kort och bara fyra år efter VM-succén tvingades han lägga av på grund av skadebekymmer.

Just Fontaine representerade Frankrikes landslag, men föddes i Marocko och Marrakesh. I sitt födelseland spelade han för Casablanca innan han flyttade till franska Ligue 1 och spelade för både Nice och Reims.

Efter spelarkarriären tränade Fontaine bland annat Paris Saint-Germain och Toulouse, samt det marockanska landslaget.

ANNONS

Just Fontaine blev 89 år gammal.

Mattias Balkander träffade Just Fontaine

GP:s Mattias Balkander träffade Just Fontaine i hans hem i Toulouse inför fotbolls-EM 2004.

På frågan hur fotbollsikonen kommer gå till historian svarar han:

– Som VM-historiens främste målskytt i ett enskilt världsmästerskap, dessutom vid den enda VM-turneringen för herrar som har spelats i Sverige. Slår man exempelvis ihop Pelés alla VM-mål, tolv under tre VM kommer han ändå inte upp de 13 mål Just Fontaine gjorde på sina sex matcher 1958.

Hur står han sig mot storheter så som Pelé och Maradona?

– Hans karriär var ju mycket kortare, så den jämförelsen blir haltande. Men som han själv sa när vi besökte honom i hemmet i Toulouse inför EM 2004 ”jag var inte världens bäste fotbollsspelare, men en bra fotbollsspelare. Jag slutade min karriär 26,5 år gammal, med de bästa åren kvar”. Det fanns en potential, helt klart. Däremot höll inte kroppen.

Du har besökt honom, hur var han som person och vad minns du mest?

– Jag minns honom som otroligt vänlig och generös. En familjeman. Framför allt minns jag hur han skämdes för att han hade glömt bort vår bokade intervju, men ändå lyckades ”trixa fram” två timmar, trots att han hade lovat att ta med sig barnbarnet till djurparken. Han hann med allt. Själva samtalet blev väldigt avslappnat och innehöll med många anekdoter, som ett möte med Dennis Bergkamp och om ett gevär som han fick av Expressen.

ANNONS

LÄS MER:Real Madrid-legendaren Amancio Amaro död – 83 år gammal

LÄS MER:Tidigare Barcelona-spelaren Marcos Alonso Peña död

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS