Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Helsingborgs-fans protesterar mot villkorstrappan.  Bild: MATHILDA AHLBERG
Helsingborgs-fans protesterar mot villkorstrappan. Bild: MATHILDA AHLBERG

Fotbollsbasens besked: Villkorstrappan skrotas

Det har varit svensk fotbolls hetaste fråga de senaste åren. Nu kommer ett efterlängtat besked för den svenska supporterrörelsen. Polisens villkorstrappa ska skrotas.
”Villkorstrappan försvinner och ersätts av en strukturerad och långsiktig samverkan mellan polis/idrott/förening. Den utmärkta dialog vi har haft en längre tid resulterar i ett grymt bra besked”, skriver Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist på twitter.

Diskussionerna om polisens hårdare hantering av ordningsstörningar i samband med fotbollsmatcher har varit de senaste årens hetaste ämne inom svensk fotboll. Nu kommer ett för många supportrar efterlängtat besked av Sef-basen Mats Enquist.

På twitter skriver han om ett möte med polisen där besked verkar ha kommit att myndigheten bestämt sig för att sluta använda villkorstrappan.

Det som föranledde Mats Enquist glädje var att polisen presenterade en ny nationell strategi gällande idrott.

– Jag bockade av i stort sett allt som vi har pratat om att vi vill se. Även om inte det här löser allting så är det en grund för att samverka, och väldigt långt ifrån villkorstrappan som skickade fel villkor på fel personer, vid fel tillfälle. Nu slutar polisen prata om villkorstrappa, säger han.

Istället ska polisen arbeta utifrån proportionalitetsprincipen, på ett mer långsiktigt sätt där eventuella bestraffningar inte riktas kollektivt utan mot individer.

– Det är precis det vi har bett om. Det känns fantastiskt roligt. Det här var över förväntan, säger Mats Enquist.

LÄS MER: Här är nya polistaktiken som ersätter villkorstrappan

Vad kommer det här leda till för förändringar för supportrar på kort sikt?

– Det är inte spikat än, men med det här som utgångspunkt kommer saker ske i en helt annan dialog än tidigare.

Villkorstrappan var polisens sätt att hantera de ordningsstörningar som uppkom under eller i samband med fotbollsmatcher. Efter många års fokus på diskussion och samarbete upplevde många aktörer i fotbollsrörelsen att polisen gick mot en hårdare linje, där restriktioner sattes in vid brott mot ordningslagen, exempelvis vid bengalbränning.

LÄS MER: Landslagsspelarna kritiserar villkorstrappan

Situationen diskuteras vid ett möte på onsdagsmorgonen där representanter från fotboll, hockey och Riksidrottsförbundet närvarade. Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, var inte själv med på mötet men bekräftar att villkorstrappan som begrepp diskuterats och ser ut att sluta användas.

– Man tänker titta på hur man ska formulera det här med villkoren, och polisen räknar inte med att använda just det begreppet. Men exakt hur det här kommer se ut är svårt att bedöma innan vi faktiskt får släppa in publik igen, säger han.

– Jag pratade själv med polisen för några dagar sedan och uppfattade det då som att man inte är så förtjusta i det begreppet och att man ska se vad man kan göra för förbättringar i arbetet med villkor.

LÄS MER: Vänsterledaren Nooshi Dadgostar kritisk till villkorstrappan

Under vintern gick ett antal svenska fotbollsprofiler ut och vädjade att polisens inriktning skulle förändras. Däribland IFK Göteborgs Tobias Sana och svenska landslagsduon Pontus Jansson och Marcus Berg.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och återigen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och istället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete var ledorden”, skrev profilerna.

LÄS MER: Tårgas, villkorstrappa och flaggförbud – hur säker blir svensk fotboll 2020?

LÄS MER: Så skiljer sig Göteborgspolisen från övriga Sverige – och siffrorna visar dem rätt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.