Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fotbollsbasen Mats Enquist mordhotad

Föreningen Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist har utsatts för mordhot kopplat till hanteringen av publikfrågan under coronapandemin. Det berättade han under allsvenskans upptaktsträff på tisdagen.
"Jag stannar inte om jag ser er på ett övergångsställe”, är en reaktion han uppger sig ha fått.

Det var i samband med den årliga upptaktsträffen inför fotbollsallsvenskan som Föreningen Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist fick en fråga om vilka reaktioner han har mött i sitt arbete med att förbereda elitfotbollen för publik.

– Det är väldigt blandat. Man möter allt från folk som säger att ”ni gör inte tillräckligt” och ”varför lever ni inte rövare mycket mer?” till de som säger … man får till och med mordhot från folk som säger ”hur kan ni ens prata om att öppna upp läktaren? Ni kommer döda min mor” och ”jag stannar inte om jag ser er på ett övergångsställe”, säger Mats Enquist under pressträffen.

LÄS MER: Liseberg om beskedet: ”It’s a never ending story”

Tidigare under tisdagen kom besked från Folkhälsomyndigheten om att de lämnar in en begäran till regeringen om att skjuta på de planerade lättnaderna för bland annat evenemangsidrott från 11 april till 3 maj.

”Speciallösningar för barer, köpcentran, butiker och kollektivtrafik”

Det innebär att allsvenskans och superettans planer på att successivt kunna släppa in publik på matcherna igen fick göras om.

– Det är klart att alla är stressade i en pandemi, men vårt jobb är att försöka visa vad vi kan göra på ett seriöst sätt och säga till folkhälsomyndigheten som faktiskt ska ansvara för det här: ”det här kan vi göra. Hur kan vi göra det på ett sätt som tillsammans med andra verksamheter bidrar till att inte sprida smitta?” Det är just det som har uteblivit, den dialogen, säger Mats Enquist under upptaktsträffen.

Han tar exempel från andra branscher för att beskriva fotbollens situation.

– Man gör speciallösningar för barer, man gör det för köpcentra, man gör det för enskilda butiker, man gör det för kollektivtrafik, men man har inte gjort det för just publika tillställningar. Det är väl det vi fortfarande saknar.

Från Discovery fick även Enquist frågan om vad han ser som ett drömscenario.

– Först och främst vill man att pandemin kommer under kontroll. Det är jättesvårt att prata om de här frågorna, för folk misstolkar gärna vad man säger. Vi ska ytterst se till att folk överlever pandemin, men vi måste också leva under pandemin och efter pandemin, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare.

”Vi kan inte ha ett ointresse från myndigheterna”

Han fortsätter:

– Vi tycker att vi har tagit fram väldigt starka rutiner och strikta protokoll. Vi har stämt av dem med medicinsk expertis, med internationell erfarenhet – till och med WHO har varit med och pratat om det här, men här hemma får vi inte de här stegen, säger Mats Enquist.

– Vår förhoppning är att vi kan få en konstruktiv diskussion så att vi är redo den dagen det går att öppna. Och att vi är redo att öppna på det sätt som är rimligt att öppna. Vi begär inte fulla läktare eller vidöppna portar. Vi vill absolut inte vara oansvariga i ett svårt smittoläge, men vi tycker att vi förtjänar att tas på allvar i en dialog. Vi kan inte ha ett ointresse från myndigheterna, menar generalsekreteraren.

Allsvenskan och superettan inleds 10 april. Matcherna spelas utan publik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.