Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

SvFF har beslutat att de lägre förbundsserierna ska avgöras som enkelserier.  Bild: PETTER ARVIDSON
SvFF har beslutat att de lägre förbundsserierna ska avgöras som enkelserier. Bild: PETTER ARVIDSON

Fotbollförbundets krisplan: Inför enkelserier

De lägre förbundsserierna i fotboll kommer avgöras som enkelserier och starten på division 1 senareläggs, det beskedet kom Svenska fotbollförbundet med under onsdagen.
– Svensk fotboll måste ta sitt ansvar, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.
Nu återstår för varje enskilt distriktsförbund att fatta beslut för den lokala breddfotbollen.

Under onsdagen offentliggjorde Svenska fotbollförbundet en krisplan, i vilken man meddelade att även de övriga förbundsserierna kommer att skjutas upp till maj-juni.

Samt att de lägre förbundsserierna kommer att spelas som enkelserie.

– Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runtom i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

En som fanns med och fattade beslutet var Bert Andersson, ordförande i Göteborgs FF.

– Om du visste vad vi har diskuterat, konstaterar han.

I exempelvis Norge var man mycket snabba med att stänga ner all fotboll, även långt ner i seriesystemet, varför har det dröjt i Sverige?

– Skiljelinjen går ju faktiskt vid vilka rekommendationer vi får från Folkhälsomyndigheten. Det är ingen hemlighet att vi har haft en lite försiktigare hållning i Sverige så här långt. Norge fick någon slags kollektiv panik och stängde allt. Jag tycker det skulle vara väldigt synd om vi bara stängde ner, låt oss följa Folkhälsomyndighetens direktiv, säger han.

Utöver division 1-3 för herrar samt division 1 för damer så påverkas även Svenska futsalligan av krisplanen. Där är man i slutskedet av säsongen på herrsidan men nu kommer beskedet att allt tävlingsspel skjuts upp tills vidare.

Beslut om breddfotbollen i kväll

Det som återstår nu är för distrikten att fatta egna beslut kring hur det blir med spel i de lägsta divisionerna, det vill säga division 4-7 på herrsidan samt 2-4 på damsidan, samt lokala ungdomsserier.

Svenska fotbollförbundets direktiv till distrikten lämnar det upp till varje distrikt att fatta ett eget beslut, dock med uppmaning.

I pressmeddelandet från SvFF går att läsa:

"Sedvanlig lokal träningsverksamhet och träningsmatcher bör därför kunna genomföras, men SDF bör överväga att, i linje med SvFF:s beslut i fråga om förbundstävlingarna, skjuta på tävlingsstarten."

– Man lämnar mycket upp till tolkning, distrikten kan i stort sett göra vad man vill, säger Andersson.

För Göteborgs fotbollsförbunds del fattades ett beslut under onsdagskvällens styrelsemöte. Beslutet kommer att kommuniceras under torsdagen efter att Göteborgs fotbollsförbund pratat ihop sig med de närliggande distrikten så att skillnaderna på besluten mellan respektive distrikt inte blir för stora.

Bert Andersson sa så här om en potentiell lösning innan mötet hade gått av stapeln.

– Jag skulle kunna tänka mig att det blir en blygsam uppskjutning av seriestarten, men det är inte alls säkert att jag får som jag vill. Än så länge så rör de restriktioner kring resor som myndigheterna kommunicerat inte exempelvis en division 4-serie i Göteborg, eftersom det är så pass lokala lag. Även ungdomsserierna är det så med, de är extremt lokala.

– Skulle det inte bli så är en plan-B i ärlighetens namn att köra en enkelserie.

Fakta: Fotbollförbundets krisplan

Ettan herrar

Ettan spelas med start den 21 maj, men seriestart senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras. Det är viktigt att betona att detta är baserat på ett unisont önskemål från föreningarna och dess intresseorganisation Ettanfotboll och är en utgångspunkt för att de ska kunna planera sin verksamhet. Om samhällsutvecklingen och myndighetsdirektiv inte möjliggör en seriestart vid Kristi Himmelfärdshelgen, kommer beslutet att omprövas.

Div. 2 herrar, div. 3 herrar och div. 1 damer

Seriestart för division 2 herrar, division 3 herrar och division 1 damer senareläggs till sommaren (start mitten av juni) och dessa serier spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna. Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april.

Beslutet att genomföra dessa serienivåer som enkelserier tas som en sista utväg utifrån myndigheternas prognoser för kring smittspridningen under april/maj och för att inte tvinga föreningarna att med förskjuten seriestart spela oavbrutet varje helg under sommar och höst.

Kvalspel

Kvalspel till Allsvenskan och Superettan synkroniseras i årsplanerna mellan Allsvenskan, Superettan och Ettan.

Kvalformatet mellan Ettan och division 2 (herrar) förändras på så sätt att lag 13 i Ettan Södra och Ettan Norra möts i dubbelmöten om en plats i Ettan 2021, och de sex tvåorna i division 2 herrar gör upp om en plats i Ettan 2021. Ändringen görs för att skapa sportsliga förutsättningar för de deltagande lagen.

Kvalspel till Elitettan samt div 2 och div 3, herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format och enligt fastställd tidsplan.

Övriga förbundstävlingar

Matchspel i samtliga övriga förbundstävlingar skjuts upp tills vidare, vilket inkluderar distriktsungdomsturneringarna, ligacupen (där B-slutspel ställs in) och slutspelet i Svenska Futsalligan (SFL). SvFF återkommer, efter samråd med SEF, EFD och berörda föreningar, senast den 15 april med besked om hur dessa tävlingar ska hanteras.

Så länge som slutspelet i SFL inte är slutfört är inte heller någon officiell SM-segrare korad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.