Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Fotbollförbundet: "Vuxenvärlden har abdikerat"

Vuxna måste börja våga säga ifrån när andra uttrycker sig rasistiskt menar Göteborgs fotbollförbund. Men idén om ett bestraffningssystem för föräldrar avfärdas.

Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund, säger att han ofta hör om incidenter där föräldrar uttrycker sig rasistiskt och beter sig illa.  Han reagerar mycket kraftigt på GP:s rundringning. Samtidigt anmäls få incidenter med stökiga föräldrar till förbundet.

Läs även: Barn kallas "svartskallar" och apor - av vuxna

– Här finns nog ett gigantiskt mörkertal. Som jag ser det handlar det i om att vuxenvärlden har abdikerat. Vuxna säger inte ifrån. Men vi måste våga göra det. Barnen kommer inte korrigera sina föräldrar, säger Bert Andersson.

Tror inte på att bestraffa föräldrar

Han tror inte på att bestraffa och utestänga föräldrar som man gör med stökiga supportrar inom elitfotbollen.

– Jag ser inte hur det ska fungera vid en sjumannaplan bland föräldrar, hundar och barnvagnar. Den biten kan vi nog glömma. Däremot kan vi fortsätta informera om vår nolltolerans mot rasism ute på läger, ordningsmöten och turneringar, säger Bert Andersson som pekar på svårigheten att nå ut till föräldragrupper via klubbarna.

Läs även: Vill se hårdare tag mot fotbollsföräldrar

Gothia håller koll på publik

I dag drar Gothia Cup i gång och man tar emot lag från 82 nationer. Likt förra året satsar turneringen på sin kampanj "Celebrate the game" med syftet att skapa tolerans och god stämning. Förra året ska kampanjen ha lett till att antalet röda kort halverades.

– Men vi kallar kampanjen medvetet inte för "fair play" eftersom vi även vill komma åt det som sker utanför planen bland föräldrar och publik, säger Niclas Freiholtz, marknadschef på Gothia Cup.

"Alla ska känna sig välkomna"

Under turneringen kommer matchdelegater och observatörer finnas på plats för att prata med publik och hålla koll under matcherna.

– Skulle det hända något allvarligt så kan vi tvinga lag att spela utan publik. Det är sorgligt eftersom det ofta drabbar hela laget. Vi kan också utesluta enskilda föräldrar från att närvara vid nästa match. Det kan också bli ett fall för polisen. På Gothia Cup ska alla känna sig välkomna, säger Niclas Freiholtz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.