Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: KRISTER ANDERSSON
Bild: KRISTER ANDERSSON

Fotbollens tvärvändning: Tillåter matcher igen

Förvirringen har varit total de senaste dygnen – ska fotbollsmatcher tillåtas eller inte? På fredagen kom Svenska fotbollförbundet med sin syn på saken och ändrar nu sina direktiv. Det innebär att träningsmatcher åter kan spelas – och att lokala distrikt själva får avgöra om tävlingsmatcher och cuper ska genomföras.
Ett beslut som går stick i stäv med Riksidrottsförbundets hållning.

Det var i onsdags som Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en presskonferens meddelade "vi vill att man ska skjuta upp matcher, träningsmatcher och cuper". Det fick Svenska fotbollförbundet att formulera en "skarp rekommendation" om att alla distrikt och föreningar skulle följa de nya direktiven. Det vill säga: Totalt stopp för alla matcher, på alla nivåer.

Men redan på onsdagskvällen sa statsepidemiolog Anders Tegnell att budskapet "övertolkats" och att man skulle göra en ett förtydligande vad gäller hur idrotten bör förhålla sig till den nya situationen.

LÄS MER: Tegnell om coronabesked: Man övertolkade oss

På torsdagen kom detta förtydligande – men fortfarande lämnades mycket öppet för tolkning. Formuleringar som "minska moment med närkontakt" och "begränsa om möjligt antalet deltagare" gjorde att många lagidrotter snarare blev ännu mer förvirrade. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson menade dock att fotbollsmatcher nu var att betrakta som uteslutet:

– Träna kan vi göra, men så fort du kommer in på tävlingselementet är det i vissa sporter nästan omöjligt att leva upp till kraven. Kan du tänka dig en fotbollsmatch utan närkontakt? Det går liksom inte ihop. Då är det bättre att kalla en spade för en spade. Vi ska inte tävla i den typen av sporter, det går inte förrän pandemin är över och det är nummer ett nu, sa han till TV4 på torsdagen.

"Träningsmatcher kan genomföras"

Ett uttalande som enligt uppgifter till GP retade upp styrande personer inom fotbollen, och på fredagen publicerades Svenska fotbollförbundet sina nya riktlinjer. De går stick i stäv med Erikssons uttalande och öppnar i stället upp för både träningsmatcher och cuper igen. Förbundet skriver på sin hemsida:

"SvFF:s rekommendation är att träningsmatcher kan genomföras enligt vad Folkhälsomyndigheten uttalat. SvFF konstaterar att myndigheten återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara."

När GP når Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson så konstaterar han att det är upp till varje förbund att fatta beslut om sin verksamhet.

– Det är inte jag som fattar besluten, utan det gör de självständigt. De har gjort bedömningen att de kommer att klara den här kontaktdelen, då finns det ingen anledning för mig att kommentera det mer. Fotbollen har gjort sin bedömning och det innebär väl egentligen en återgång till hur läget var innan förvirringen, det vill säga i onsdags.

LÄS MER: Tegnell dömer ut Partille cup och Gothia cup: "Oddsen väldigt små"

Gick du ut för hårt när du slog fast att lagidrott där man har närkontakt inte skulle fungera med tanke på Folkhälsomyndighetens riktlinjer?

– Nej, det tycker jag inte, för det jag sa rör hela idrottsrörelsen och det är den uppfattning jag har. Men det är varje förbund som måste tolka vad som gäller för just dem.

Fick du reaktioner från fotbollsförbundet på att du gjorde det uttalandet?

– Det kan man väl säga, det blir alltid reaktioner på en så här stor och känslig fråga. RF är ju samlande för hela idrottsrörelsen och vi ska formulera våra uppfattningar. Men tolkningen av hur man lever upp till Folkhälsomyndighetens bestämmelser, det gör varje specialförbund.

LÄS MER: Beskedet: Klart för träningsmatcher i Göteborg

Har du någon synpunkt att fotbollen nu fattar det här beslutet?

– Nej, jag har sagt det jag tyckte i går. Jag har inte ändrat uppfattning på de punkterna. Men det vore ju förfärligt om det var en person som bestämde vad 71 specialförbund ska tycka. Jag kan bara redovisa vår uppfattning.

Distrikten fattar beslut om tävlingar och cuper

När det gäller tävlingsmatcher och cuper skriver Svenska fotbollförbundet att det är upp till de lokala distrikten att själva besluta:

"Vid bedömningen av om tävlingar och matcher ska genomföras ska SDF (distriktsförbunden) och föreningar beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och myndighetens information och underlag till arrangörer av mindre evenemang, samt om aktiviteterna innebär annat än lokala resor, hur smittspridningen ser ut i berörd region och om aktiviteten kräver övernattning eller andra närmare sociala kontakter. Arrangören bör använda myndighetens riskbedömningsverkstyg."

LÄS MER: RF: "Inga träningsmatcher inom lagidrotter"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.