Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

IFK Göteborgs supportrar kan eventuellt få återkomma till fotbollsläktaren i vår.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
IFK Göteborgs supportrar kan eventuellt få återkomma till fotbollsläktaren i vår. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Fotbollens förslag till Folkhälsomyndigheten – testa matcher med publik i vår

På tisdagen träffade fotbollens företrädare Folkhälsomyndigheten.
Fotbollen la då fram förslag på att testa matcher med publik – redan under våren. Svenska cupen och träningsmatcher är två tillfällen som kan bli aktuella.
– Jag hävdar att vi kan skicka en signal om vad det innebär att arrangera säkra evenemang, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef.

Med knappt fyra månader kvar till den svenska elitfotbollens seriestart fortsätter den stora frågan från 2020 vara den just nu viktigaste.

Kommer det bli någon publik på läktarna i år?

Under tisdagen träffade representanter från Svenska Fotbollförbundet, Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam och Riksidrottsförbundet Folkhälsomyndigheten.

Fotbollen delade med sig av det arbete man gjorde under 2020 med att kontrollera och spåra smittade spelare och ledare. 13 procent av spelarna och ledarna har testat positivt – men den stora smittspridningen inom och mellan lagen har uteblivit, menar Mats Enquist.

– Smittan har kommit in i våra trupper utifrån. Vi har testat alla med självtester varje dag. Så fort en smittad spelare kommit till fotbollen har den fått isoleras. Och alla positiva vi har haft har återgått till tjänst, säger han.

LÄS MER: Mats Enquist om fotbollens kris och sorgen efter fadern PO Enquist

Dessutom lade fotbollen fram förslag på hur man redan under våren skulle kunna arrangera evenemang med begränsad publik på plats på arenorna.

– Det är vårt huvudbudskap. Hur hittar vi lösningar för att få tillbaka en begränsad publik på ett säkert sätt? Det handlar inte om att vi ska göra något farligt under pandemin. Apparaten runt omkring är rigorös om du jämför med andra delar av samhället, säger Mats Enquist och fortsätter:

– Vi kan skicka en signal om hur man kan ta ansvar under en pandemi.

Vill testa i vår

För att testa potentiella tillvägagångssätt, som bland annat vaccinationsintyg för ståplatsbiljett, sektionsindelade läktare och avstånd mellan sittplatser, för att skapa smittsäkra evenemang föreslog också fotbollens representanter att man kan använda några av vårens matcher som testkaniner.

– Det är förhoppningen att kunna testa i samband med evenemang under våren. Det kan vara cupmatcher, träningsmatcher, landskamper eller Champions League-finalen. Det skulle vara ett bra tillfälle att lära av varandra och skapa en förebild, i stället för att som nu utgå från att det skulle bli kaos, säger Mats Enquist.

LÄS MER: Stora, starka fotbollen är van att få som den vill

Klubbar riskerar konkurs

Publikfrågan kommer vara direkt avgörande för de svenska elitklubbarnas ekonomiska förutsättningar 2021, menar Enquist. Sef beräknar att fotbollen fått ett ekonomiskt bortfall på cirka en miljard kronor som en följd av pandemin. Delar av det har täckts av regeringens stöd och supporterinitiativ – men utan publik 2021 väntar en mörk framtid.

– Får vi ingen publik i år kommer vi se konkurser. Det är ingen tvekan om det. Klubbarna har dragit ner på mycket och just nu står vi på hyfsat plan mark. Men vi har inga reserver kvar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.