Fotbollen har tagit Sofie Nehvonen upp från missbruket.
Fotbollen har tagit Sofie Nehvonen upp från missbruket. Bild: Petter Trens

Fotbollen hjälpte Sofie Nehvonen tillbaka

Sofie Nehvonen styrde arrangemanget av helgens Gatans cup. Efter att själv ha dragits med missbruksproblematik gillar hon att vara med och hjälpa andra.
– Vi är ett lag som hjälper varandra och det skapar starka band, säger hon.

ANNONS
|

På lördagen fylldes Prioritet Serneke Arena med flera entusiastiska amatörer. Gatans cup, som arrangeras av Gatans lag, gick av stapeln och Sofie Nehvonen, som blev verksamhetsansvarig i höstas, beskriver årets upplaga som lyckad.

– Vi har ökat i antal lag till 26. Förra året var vi 17, säger hon.

För henne är det första gången hon styr i arrangemanget. Och det har varit upptagna dagar men överlag är hon nöjd.

– Det klart att det är alltid mycket att men jag tycker det mesta gått bra, sedan är det en del jag tar med mig och lär mig för fortsättningen, säger Sofie Nehvonen.

ANNONS

En hel del av arbetet handlar om att hålla kontakt med olika organisationer och behandlingshem som kan vara intresserade av att delta.

– Sedan når vi ju ut via Facebook och det är folk som hör av sig och vill vara med.

Lyfter fram samhällsproblem

Gatans cup är en prestigelös turnering som anordnas för att lyfta fram de samhällsproblem som Gatans lag jobbar med. Det handlar om hemlöshet, missbruk, kriminalitet och utanförskap. Matcherna spelas med sjumannalag.

Kravet för att få vara med i Gatans lag är att man ska vara drogfri på träningarna. Sedan spelar det ingen roll om man varit drogfri i flera år eller bara i en dag. Några fotbollskunskaper krävs inte utan man kan komma som man är och alla är välkomna. Men om man kommer påverkad så skickas man hem.

– Men det händer ganska sällan att vi behöver göra så, säger Sofie Nehvonen.

Sedan är det lite högre krav om det gäller att följa med på mästerskap.

– Där är det mer intensivt med flera matcher om dagen och då behöver man vara mer stabil både psykiskt och fysiskt för att orka med.

Precis som tränare och spelare i Gatans lag har även Sofie Nehvonen en bakgrund med missbruksproblematik. För fyra år sedan hittade hon själv till Gatans lag och fick chansen att förändra sitt liv.

ANNONS

– Jag fick höra om Gatans lag via min man som bodde på ett behandlingshem i Göteborg. Jag hade aldrig spelat fotboll men jag hakade på ändå och det har jag inte ångrat, säger hon.

Blev modig

Hon märkte snabbt att Gatans lag var en bra grej för henne. Hon fortsatte spela och deltog bland annat på VM för hemlösa i Oslo 2017. Framförallt var det sociala en stor anledning till att hon blev kvar.

– Jag hade inget kontaktnät och inga vänner förutom min man så det har hjälpt mig jättemycket socialt. Gemenskap är viktigt, säger Sofie Nehvonen.

Men fotbollen har även haft andra positiva effekter.

– Det har hjälpt mig med att våga ta tag i mina rädslor och våga prova på nya saker. Jag har exempelvis läst in gymnasiet och tagit mig framåt inom föreningen.

Så småningom fick Sofie större roller och mer ansvar. Hon var damtränare i ett par år och gick sedan vidare till att bli timanställd och blev i höstas verksamhetsansvarig för Gatans lag i Göteborg. Förutom att styra upp Gatans cup arbetar hon med att hålla kontakt med Gatans lag Stockholm och andra föreningar, samt andra sysslor som att tvätta västar och boka plantider.

ANNONS

Som ledare har hon fått ett annat perspektiv.

– Det ger mig jättemycket att få vara med från början med spelarna. Man blir påmind om hur det var innan och jag vet ju själv hur det var där och hur jag mådde. Det skapar starka band och vi blir verkligen som ett lag där alla kämpar för samma sak, säger hon.

ANNONS