Förslaget som ska stoppa konstgräset: "Jättespännande"

Naturgräs eller konstgräs? Svaret kan bli hybridgräs. – Det är ett jättespännande alternativ, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, som utreder underlagsfrågan i svensk fotboll.

ANNONS

Malmö FF vill förbjuda konstgräs i fotbollsallsvenskan. Föreningen svensk elitfotboll (Sef), som samlar både allsvenskans och superettans klubbar, sjösätter en utredning om konsekvenserna av olika underlag och siktar på ett gemensamt beslut i frågan under hösten nästa år.

– Det finns lika många åsikter som det finns individer. Vissa ser det som en ideologisk fråga, vissa som en praktisk fråga och andra har inte möjlighet att välja. Det är hög tid att frågan väcks, säger Mats Enquist.

Enligt MFF tappar svenska lag i slagkraft mot övriga Europa i och med det utbredda nyttjandet av konstgräs.

– Det är ett påstående. Jag ger det inte större vikt än så. Andra menar att vi har kunnat öka både träningskvalitet och träningsmängd tack vare konstgräset, säger Enquist.

ANNONS

Ett alternativ är så kallat hybridgräs, där naturgräset skyddas och förstärks med hjälp av konstgräs. Underlaget – som Lagavallen i Ljungby är först med i Sverige – anges klara två till fyra gånger så stor belastning som naturgräs men är inte lika slitstarkt som konstgräs.

– Det är en möjlig lösning för att uppfylla alla krav. Men det måste testas i vårt klimat. Om man har problem med gräsväxten får man en taskig konstgräsplan, säger Enquist.

ANNONS