Formiga kan slå rekordet i Champions League

Rekordet har stått sig sedan 1983. Nu kan det ryka. Tar PSG sig vidare till final i Champions League kan 43-åriga Formiga bli historisk.

ANNONS
|

Zlatan Ibrahimovic har överösts med beröm och hyllningar för att han trots sin höga fotbollsålder, 39 år, fortfarande fortsätter att leverera i världsfotbollen.

Han är en nyckelspelare i Milan, med vilka han nyligen förlängde sitt kontrakt, och han är dessutom numera åter i det svenska landslaget. I samband med den senaste samlingen och matchen mot Georgien i VM-kvalet blev han med sina 39 år, fem månader och 22 dagar den äldsta spelaren någonsin att representera det svenska herrlandslaget.

Men Zlatan är långt ifrån ensam om trots hög ålder kunna leverera i elitfotbollsvärlden. I anfallarens tidigare klubb, PSG, finns det en spelare som överglänser Ibrahimovic.

ANNONS

Och nu kan hon skriva ännu mer historia.

Brasilianskan Formiga, 43 år gammal, har befunnit sig i världsfotbollen under lång tid, spelat 27 säsonger på seniornivå och radat upp tunga rekord. Av alla kvinnor och män är hon den i världen som har spelat flest fotbolls-VM och hon är den äldsta spelaren någonsin i VM:s historia.

Nu kan hon slå rekord även på klubbnivå.

Om PSG skulle lyckas ta sig vidare från dubbelmötet Champions League-semifinalen mot Barcelona, där första matchen spelas i dag, och om Formiga sedan håller sig skadefri och blir uttagen att spela finalen på Gamla Ullevi i Göteborg, då blir mittfältaren den äldsta spelaren någonsin som har spelat en Champions League-final.

Kan bräcka legendarens rekord

Det nuvarande rekordet har den italienske målvaktslegendaren Dino Zoff som 1983 var 41 år gammal när han spelade final för Juventus.

Och även om åldern är hög så har Formiga faktiskt fått spela en hel del för PSG under året.

Själv verkar hon dock inte bry sig nämnvärt när det gäller rekordjakt överlag. I en intervju med Goal 2019 var hon tydlig med att det inte är så hon vill bli ihågkommen utan för andra saker.

– Jag vill inte att man ska komma ihåg mig som en spelare som spelade i så många år, som deltog i många OS eller VM, utan jag vill bli ihågkommen som en person som kämpade för att förbättra damfotbollen i mitt land, sa hon då.

ANNONS

I Champions Leagues andra semifinal möts Bayern München och Chelsea.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS