Flera Gais-matcher utreds för matchfixning

Flertalet Gais-matcher utreds för matchfixning, skriver Sportexpressen. Polisen har inlett en förundersökning och höll under tisdagen förhör med flera spelare på Gaisgården.
– Vi kommer att prata med alla som var i laget under 2019, säger Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.
– Det är jätteledsamt. Matchfixning är ett gift som inte hör hemma i idrotten, säger klubbens ordförande, Jonas Andersson.

ANNONS
|

Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, berättar att utredningen riktar sig mot ett av de flera kriminella nätverk som använder fotbollen som en alternativ intäktskälla. Det är inte Gais som klubb som misstänks.

– Vi har misstankar om att ett kriminellt nätverk har påverkat matcher där Gais har deltagit. Vi har börjat hålla förhör och informerade Gais i förra veckan, säger han till GP.

Under tisdagen den 1 december var polisen på plats på Gaisgården och pratade med klubbens spelare.

– Vi är på plats nu och förhören pågår. Vi kommer att prata med alla som var i laget under 2019, säger Fredrik Gårdare till Fotbollskanalen.

ANNONS

Fredrik Gårdare berätta att förhör med flera personer kopplade till klubben kommer hållas inom den närmsta framtiden. Fokus ligger på matcher under 2019.

– Det vi misstänker är ett av nätverken, det finns flera stycken, som är engagerade i matchfixning inom fotbollen. Vi har riktat vår uppmärksamhet mot dem och den här förundersökningen är en del av den insatsen vi gör mot dem, säger han.

Är det ett nätverk som är aktivt i Göteborg?

– Det rör sig om ett nätverk som är aktivt i Sverige som specialiserar sig på matchfixning och att handla med fotbollsspelare. Vi kommer inte säga vilket specifikt nätverk som är inblandat i det här fallet.

Misstänker ni att några spelare i klubben kan vara inblandade?

– Vi lämnar inte ut någon information om vad vi vet. Vi är väldigt öppna med att någon spelare eller ledare kan vara utsatt på något sätt och har använts eller fortfarande används av det här nätverket. Om det är så att spelare i Gais har kontaktats eller utsatts för press är vi väldigt intresserade av den informationen.

Misstänker ni att fler klubbar är utsatta?

– De här nätverken söker ständigt och jämt möjligheter. De letar efter spelare eller domare som är spelberoende. Det har vi sett tidigare.

ANNONS

Har ni någon uppfattning om vilka summor det har rört sig om?

– Vi kan inte säga något om det mer än att det generellt är höga vinster. De kriminella har tjänat många miljoner på det här under flera år.

Gais ordförande: ”Oerhört obehagligt”

Gais ordförande, Jonas Andersson, säger att klubben haft kontakt med polisen sedan några dagar tillbaka.

– Matchfixning är ett gift som inte hör hemma i idrotten. Det tar bort allt som idrotten står för. Att vi då på något sätt misstänks ha blivit utsatta för detta är väldigt beklagligt, säger han.

Vilken information har ni fått?

– Vi har fått reda på att de håller på med en utredning och att det handlar om matcher under förra året. Jag vet inte så mycket mer än så.

Har du fått några misstankar till dig tidigare?

– Nej, jag har inte hört någonting om några misstankar.

Hur ser du på att Gais misstänks vara utsatt för det här?

– Vi ser oerhört allvarligt på det. Vi pratar med våra spelare om vad som är tillåtet och vi har en ansvarig i Fredrik Holmberg för den här typen av frågor.

Johan Claesson leder Svenska fotbollförbundets arbete mot matchfixning. I samtal med GP bekräftar han att förbundet har varit i kontakt med polisen gällande utredningen - men vill inte kommentera det närmre.

ANNONS

– Jag kan inte säga någonting. Det är polisen som tittar på det, säger Johan Claesson.

Vad gör ni från förbundets sida nu?

– Vi har dialog generellt när vi utreder matchfixning. Vi har en bra dialog med företrädare för polisen. Vi avvaktar vad de kommer fram till.

Johan Claesson berättar att förbundet aldrig stänger utredningar som handlar om matchfixning.

– Kommer det in ny info öppnar vi utredningarna igen. Just nu är det fyra-fem stycken som är lite mer heta. Det kan vara alltifrån en match till utredningar med sju matcher.

Johan Claesson har inga problem med att sätta ord på hur matchfixningen påverkar den svenska elitfotbollen.

– Det är kanske det största hotet mot fotbollen och strider mot de grundläggande värderingarna som är nyckeln i fotbollen. Vi har förstått att det finns inom svensk fotboll. De är en verklighet som vi står inför, säger han.

Antalet utredningar kopplat till misstänkt matchfixning har varit konstant de senaste tre åren.

– Vi har inte summerat årets säsong än. Tendensen är att det är färre matcher i år som vi har misstänkt jämfört med förra året. Men det har att göra med att det har varit en märklig säsong. Vi kommer göra en analys när vi har spelat klart alla divisioner, säger Johan Claesson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS