Fler tips efter matchfixningsskandalen: "En positiv bieffekt"

I våras sköts matchen mellan IFK Göteborg och AIK upp. På torsdag ska den spelas och sedan den uppmärksammade händelsen har matchfixning fått allt större uppmärksamhet. – Det har blivit en positiv bieffekt av det tråkiga som hände, säger Anders Hübinette, chefsjurist hos SvFF.

ANNONS
|

Den 18 maj i år skulle AIK ha kommit till Gamla Ullevi för att spela omgång 9 i Allsvenskan. Men samma dag som matchen skulle ha spelats kom rapporter om att den blivit uppskjuten på grund av misstankar om matchfixning. En spelare i AIK hade blivit uppvaktad i syfte att rigga matchens resultat. När SvFF informerades om det inträffade togs beslutet att skjuta upp matchen och SvFFs generalsekreterare kallade det hela för "en attack mot svensk fotboll".

Sedan dess har det pågått en polisutredning av händelsen. Fredrik Gårdare leder polisens insats mot organiserad brottslighet i samband med idrott. Den pågående utredningen kan han inte kommentera. Men sedan det uppmärksammade fallet i våras har han märkt av en ökad medvetenhet om problemet.

ANNONS

– Problemet med matchfixning har uppmärksammats på ett helt annat sätt än tidigare. Den här händelsen har gjort att vi får in mer information. Det är oroade människor inom fotbollen som hör av sig med tips och samtal, berättar han.

Den grupp Gårdare leder har funnits sedan årsskiftet. Arbetet sker i första hand långsiktigt men under året har de även undersökt andra fall av misstänkt matchfixning.

– Det pågår en del andra utredningar nu också men inget på samma nivå som detta. Matchfixning förekommer i olika divisioner och det är väl framförallt i de lägre divisionerna som är drabbade, säger Gårdare.

Svenska fotbollsförbundet ser matchfixning som det största hotet mot fotbollen, de har märkt av en tendens till ökad medvetenhet om problemen.

– Vi upplever att det finns att det uppmärksammats ännu mer, vi ser en tendens till ökat antal tips. Alla där ute i Fotbollssverige är på tårna. Så det har blivit en positiv bieffekt av det tråkiga som hände, säger Anders Hübinette som är chefsjurist hos SvFF.

Eftersom det var en AIK-spelare som kontaktades påverkades klubben extra mycket. Men säger sportchefen Björn Wesström att laget har gått vidare och förbereder sig som vanligt inför torsdagens match.

– Polisen har tagit över själva arbetet med utredningen. Jag tror det var viktigt att det skedde snabbt. Sedan dess har vi lämnat ifrån oss information till Polisen och bistått med det vi kan, berättar han.

ANNONS
ANNONS