Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fler svenskar tittade på Island än Sverige

Island har charmat en hel fotbollsvärld och inte minst svältfödda svenskar. TV-mätningar visar att fler följde i snitt såg första halvleken mellan Island och Frankrike än Sverige-Italien. – Vi hade det på känn före EM, säger SVT:s projektledare Marcus Törngren.

Den Isländska fotbollssagan fick sitt slut i kvartsfinalen mot ett urstarkt Frankrike. Men före dess har det lilla landets fotbollshjältar lyckats förtrolla hela fotbolls-Europa.

Det syns också bland de svenska tv-tittarna. I snitt såg 2 559 000 personer den första halvleken av kvartsfinalen mellan hemmanationen Frankrike och Island. Det kan jämföras med de i snitt 2 296 000 som såg Sveriges andra halvlek mot Italien.

– Svenska folket har verkligen tagit det isländska laget till sitt hjärta, speciellt efter Sverige åkte ut. Vi hade det på känn före EM och det känns extra kul att vi kunde visa lagets samtliga matcher i grupp- och slutspel, säger Marcus Törngren, SVT:s projektledare för EM till SVT Sport.

Den EM-match som följdes av flest var dock Sveriges andra halvlek mot Belgien, då i snitt 2 900 000 hade på sina TV-apparater. 

Även Sveriges match mot Irland nådde upp i fler tittare i snitt än Islands kvartsfinal. 2637 000 följde i snitt den andra halvleken.

TV-siffrorna kommer från MMS - Mediamätning i Skandinavium.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.