Tyson, Kumar, Olivio och tre marsvin.
Tyson, Kumar, Olivio och tre marsvin.

Fler (o)sportsliga bitare

ANNONS
|

När den uruguayanske anfallaren Luis Suárez mitt under VM satte tänderna i den italienske motspelaren Giorgio Chiellini väckte det med rätta uppståndelse långt utanför såväl planen som fotbollskretsar.

Men helt oväntat var det kanske ändå inte. Det var faktiskt tredje gången som Suárez tog till tänderna och det gick till och med att satsa pengar via spelsajter på att det skulle ske under VM. Så många som 160 personer kan ha varit på hugget och vunnit 175 gånger pengarna på bettet.

Men trots att Suárez har vanan inne är han långt ifrån först att bita ifrån på idrottsarenorna. Här är en bitig kvartett.

ANNONS

1. Mike Tyson, boxare

Överlägset mest kända sportbettet är när boxaren Tyson högg tag i Evander Holyfields öra och bet av en bit under en tungviktsmatch 1997. Kombattanterna har sedan dess försonats, inte minst tack vare ett skadestånd på runt 220 miljoner kronor.

2. Sushil Kumar, brottare

Möjligen inspirerad av Tyson tog den indiske brottaren Sushil Kumar ett bett i sin motståndares öra under sommar-OS 2012. Matchen vann han men motståndaren Akhzhurek Tantarov från Kazakstan ska ha kallat det hela "oförskämt".

3. Miguel Olivo, basebollspelare

Los Angeles Dodgers Miguel Olivo körde en liten annan taktik än de båda ovanstående. Istället för en motståndare gav han sig på lagkamraten Alex Guerrero och bet av en bit av dennes öra. I avbytarbåset. En avstängning blev följden.

4. Hastings, galopphäst

En av hästsportens mest kända hästar är galopphästen Man O' War. Hans farfar hette Hastings och var inte bara en av de mest svårridna och temperamentsfulla hästarna, han var också känd för att bita sina motståndare. Man O' War ärvde lite av farfars kynne, men istället för motståndare ska han ha nafsat sig själv i hovarna.

Apropå hästar så är ju det där med att bitas tämligen vanligt i djurvärlden. Exempelvis marsvin hugger gärna tag i varandras öron för att markera rank och avgöra vem som är herre på täppan. Kanske kan det vara en förklaring så god som någon även när det handlar om atleterna ovan. Kanske är det till och med effektivt, Kumar gick ju segrande ur striden…

ANNONS

Sedan har vi ju Hannibal Lecter, psykiater och psykopat med smak på människor. Fast då är gränsen till fiktionen passerad, även om figuren från filmer som När lammen tystnar är baserad på verkliga seriemördare. Men det är, som det brukar heta, en annan historia.

ANNONS