Irandust gjorde matchens enda mål på Friends arena.
Irandust gjorde matchens enda mål på Friends arena. Bild: MAXIM THORE

Fjärde raka segern för Häcken

Än en gång har Häcken vunnit en svår bortamatch. Än en gång har man gjort det genom att hålla nollan. 1–0 mot AIK betyder fortsatt tätkänning för Göteborgs bästa fotbollslag.
– I år är det vår tur, säger matchhjälten Daleho Irandust.

ANNONS
|

Häcken är ett lag med självförtroende. Det dröjde bara någon minut i mötet med AIK för Daleho Irandust att visa det. Balltorps Beckham försökte göra om sitt eget drömmål från sommarens match mot Sirius – den här gången gick 50-meterslobben dock några meter över ribban.

Leo Bengtsson var närmare att göra ett annorlunda, men nästan lika vackert, ledningsmål ett tiotal minuter senare. Yttern vrickade sig förbi ett utsträckt AIK-ben i mittcirkeln innan han accelererade i väg mot mål. Han stannade inte förrän han sköt – och även det gjorde han bra. Jakob Haugaard var tvungen att sträcka ut alla sina centimeter ner till sin högra stolpe för att kunna styra bollen i just den stolpen.

ANNONS

På returen var Jasse Tuominen helt fri – men kanske var hans snabba inhopp (Alexander Söderlund stod uppskriven i startelvan fram till bara minuter innan avspark) som gjorde att han inte var helt förberedd när bollen kom ut till honom och volleybredsidan studsade mot de tomma läktarplatserna bakom AIK:s mål.

Det var en bra och på många sätt tuff match som spelades på Friends arena. AIK var inte bottenlaget tabellen visar utan skapade farligheter främst genom kantspringarna Eric Kahl och Robert Lundström. Stabilitetesnivån har också höjts med nytillskottet Sotirios Papagiannopoulos i backtrean.

Irandust avgörande

Mest hotande var dock Häcken, som ofta och gärna sjönk ner till egen planhalva för att få ytor att ställa om på. De utnyttjade sedan Ahmed Yasin och Leo Bengtsson förtjänstfullt.

Det var dock inte på en omställning som ledningsmålet kom. Det löste magikern Irandust genom att svinga till med sitt trollspö till vänsterfot i högerinnerposition. Ett ryk inåt för att skapa sig yta, en blick mot bortre och så ett hårt, pressat avslut vid första stolpen.

– Vi bara gör vår grej. Och det har gått vägen i år. Förra året förlorade vi med 0–1 här. I år är det vår tur. Det här är ett prov på att vi har utvecklats som lag, säger Daleho Irandust.

ANNONS

Det var kanske inte ett drömmål – men både viktigt och rätt var det sannerligen. Det kan man säga om hela Häckens insats i Stockholm. Det var inte alltid så fint, men vägvinnande och poänggivande var det sannerligen.

De sista minuterna löstes på precis samma sätt som mot Norrköping. Man satte in Johan Hammar tillsammans med Lindgren och Toivio i backlinjen och assisterade sina rutinerade lagkamrater i det förväntade inläggsrensandet. Visst kom det inlägg och visst nickades de bort med bravur av Häckens mittbackstrio.

– Vi krigar på och har ett tryck mot oss på slutet. Vi försvarar mycket inlägg och det är både förvånande och glädjande att vi klarar av det så bra. Vi har haft svårt att vinna här men nu har vi spräckt det. Många saker på en gång blir bra för oss i dag, säger tränaren Andreas Alm.

Häcken klarade, precis som mot Norrköping senast, att hålla sin viktiga ledning och har även fortsatt fullt realistiska gulddrömmar.

– Vi ska fortsätta på det här spåret. Vi vinner två bortamatcher mot tuffa lag som vi inte brukar vinna mot. Det är ett prov på att vi verkligen krigar på till slutet, säger Daleho Irandust.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS