Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fischer vill se flera ta ställning: "Viktiga ämnen"

Vissa idrottare vill bara fokusera på sin sport. Andra, som Nilla Fischer, vill använda sin som en plattform för att föra samhället framåt.

Det ligger en air av pondus runt Nilla Fischer när hon rör sig runt anläggningen utanför nederländska Arnhem där Sverige tränar under fotbolls-EM.

Wolfsburgsmittbacken är en av landslagets viktigaste ledargestalter, en av de mest meriterade och numer också en av de äldsta. Vilket känns i den 32-åriga kroppen trots att ett par dagar gått sedan öppningsmatchen mot Tyskland, där Sverige krigade sig till 0–0,

– Den är som den brukar vara två dagar efter match. Det känns att det var en tuff match men det är så det ska vara och vi är alla redo för gruppspelet och förhoppningsvis fler matcher, säger Fischer.

Nästan 1,5 miljoner människor följde EM-premiären på tv hemma i Sverige. Positiva nyheter för spelarna nere i ett Nederländerna som inte direkt går under av EM-feber, även om hemmanationens gruppspelsmatcher alla är slutsålda.

– Det är ju väldigt kul att höra att Sverige är intresserade. Det blir en liten extra push i ryggen.

Hotas för åsikter

De senaste åren har Nilla Fischer utvecklats till en ledargestalt även utanför fotbollsplanen. Hon är en stark röst i jämställdhetsdebatten, i HBTQ-frågor och för allas lika värde.

Den här säsongen blev hon första lagkapten i den tyska fotbollsligan att spela med en regnbågsfärgad lagkaptenbindel. Hon gjorde det trots att det tyska förbundet egentligen sade nej. Efteråt var reaktionerna mestadels positiva, men Fischer fick även motta rena dödshot för sitt ställningstagande, vilket hon tidigare berättat om i en intervju med Offside.

– När du har åsikter om annat än fotbollen så blir du också påhoppad, via sociala medier och liknande. Men samtidigt försöker jag se nyktert på det. Jag är verkligen inte den som är mest utsatt, säger hon.

– Är du en offentlig person har du så många möjligheter att påverka. Sedan ska det inte vara något som du måste göra, bara för att du är känd. Men det vore bra om fler inom lika idrotter sade ännu mer, eller tyckte mer.

"Viktiga frågor"

Fischers eget samhällsengagemang har till stor del vuxit fram de senaste åren, sedan hon för fem år sedan träffade sin fru som hade ett helt annan sätt att se på världen, orättvisor och sakernas tillstånd.

Tidigare under karriären var Fischer obekväm i att ta ton. Det har ändrats.

– Jag är inte bara fotbollsspelare. Som bara är insnöad på mitt. Jag vill gärna ta tillfället i akt att uppmärksamma andra frågor. Jag tycker att allt som händer i samhället nu, med allt från Sverigedemokraternas framgångar till nazister – som det som hände i Almedalen nu exempelvis, är viktiga ämnen för mig.

– Det är synd att det känns, i alla fall för mig, som om vi inte rör oss framtåt. Att om vi rör oss lite framåt så studsar vi sedan flera år tillbaka i utvecklingen i vissa frågor. Vi har inte lärt oss av vår historia, vår samtidshistoria.

Ryssland nästa

Nästa match i EM för Fischer och Sverige blir mot Ryssland, som något överraskande vann sin premiärmatch mot Italien med 2–1.

Sverige mötte Ryssland i en match i träningsturneringen Algarve Cup i mars. Då vann svenskorna med 4–0 och Fischer satte bland annat 2–0 efter ett inlägg från Olivia Schough.

– Då lyckades vi väldigt bra med att vända spelet snabbt och komma runt på kanterna och spela dem trötta. Jag ser gärna en liknande match, men jag tycker inte att vi ska förvänta oss det, säger Fischer. Jag tror att det ryska laget var ganska mycket tröttare än vad de kommer vara på fredag. Vi förväntar oss att föra spelet och hålla lite mer i taktpinnen än mot Tyskland.