Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fischer: "Övertygad att vi kommer göra mål"

I fyra mästerskap i rad har Nilla Fischer varit den som satt det första svenska målet. I kväll kan hon utöka sviten, när Sverige ställs mot Ryssland i fotbolls-EM.

Fischer gjorde första målet i 4–1-segern mot Sydafrika i OS 2012.

2013 nickade hon in 1–1 på hörna mot Danmark i Sveriges EM-premiär på hemmaplan.

2015 rullade hon enkelt in 2–0 till Sverige på en hörna från Therese Sjögran, efter att Nigeria tidigare gett Sverige ledningen med ett självmål.

Och 2016 bråkade hon in segermålet med "knät eller magen" till 1–0 mot Sydafrika i OS, efter ännu en hörna.

Efter den mållösa EM-premiären mot Tyskland har mittbacken fortfarande chansen att bli Sveriges första målskytt i ytterligare ett mästerskap.

Storseger senast

– Jag gör väldigt gärna det första målet, men jag visste faktiskt inte ens om det förrän efter OS i fjol när media sa det till mig, säger hon inför mötet med Ryssland.

Fischer blev målskytt senast Sverige ställdes mot Ryssland i Algarve Cup. Då vann Sverige med klara 4–0.

– Om vi bara ska jämföra med Algarve Cup så är det inte alls samma lag som är här, men de spelar på ett liknande sätt. Det är ett fysiskt lag, de är bra på fasta situationer, säger Fischer.

– Vi hade en bra match mot dem i Algarve. Vi ska fortsätta att jobba väldigt hårt för att skapa de målchanser som vi gör. Och jag känner mig väldigt övertygad om att vi kommer att göra många mål i turneringen.

Vill se tålamod

Trots storsegern i mars så väntar sig Sverige en tät match.

– Vi behöver ödmjukhet och vi behöver fart. Börjar vi tappa ödmjukheten och tro att det här kommer vara en enkel marsch, då kommer vi få det svårt. För de är tuffa, de är hårt arbetande, men de är också sårbara om man använder farten och börjar flytta lite på dem, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Känns det viktigt att få in ett par mål, med tanke på målskillnaden?

– Nej, så tänker vi inte. Men däremot är det viktigt att prata om ett begrepp som tålamod. Om vi inte får in en boll i första halvlek och de ligger jättelågt och vi pressar på. Att vi då inte tappar huvudet och börjar göra andra saker. För det kan ju dröja till både 70:e och 80:e minuten innan vi får hål på dem. Titta bara på Frankrikes match mot Island, till exempel.

Matchen mot Ryssland startar klockan 18.00 och sänds i TV4.