Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Liknande karriärbanor har fört samman Alexander Isak och Martin Ödegaard – nu ska de lyfta baskiska storklubben. Bild: Bildbyrån
Liknande karriärbanor har fört samman Alexander Isak och Martin Ödegaard – nu ska de lyfta baskiska storklubben. Bild: Bildbyrån

Firma Isak-Ödegaard ska lyfta Real Sociedad

Alexander Isak och Martin Ödegaard ses som Sveriges respektive Norges stora framtidshopp. Nu har de två skandinaviska jättetalangernas vägar korsats i Baskien, där de ska försöka föra Real Sociedad tillbaka till Europa när La Liga inleds i helgen.
”Jag tror vi kommer lära mycket av varandra”, säger Isak.

Det är lätt att förälska sig i den bildsköna staden i Biscayabukten, bara en kort seglats från den franska gränsen. Den halvmånsformade strandremsan med det marinblå vattnet som harmoniskt kluckar mot stadssilhuetten har fått mången besökare att tappa andan. Turister, surfare och Hollywood-höjdare trängs om vartannat bland belle époque-arkitekturen som ståtar stolt i den kulinariska oasen där Michelin-restauranger varvas med utsökta pintxosbarer.

På senare år har dock San Sebastián funnit en ny specialitet – att finslipa ädelsten som naggats i kanten av den oförlåtande fotbollsvärlden.

Det var till Real Sociedad som Manchester Uniteds forna stortalang Adnan Januzaj vände för att få karriären på rätt köl. Det var här Antoine Griezmanns karriär tog fart och lagkaptenen Asier Illarramendi startade om efter Real Madrid-fiaskot och det är här Mikel Oyarzabal, den storfotade landslagsyttern som Pep Guardiola var redo att betala nära miljarden för i somras, huserar.

Slog båda igenom tidigt

Numera är det även i La Real vi finner Skandinaviens två största framtidsnamn: Martin Ödegaard, 20 och Alexander Isak, 19.

Likheterna mellan deras karriärer så här långt är svåra att blunda för. Både Isak och Ödegaard slog igenom stort i deras respektive inhemska liga i unga år, i AIK och Strömsgodset, och jagades plötsligt av alla Europas jätteklubbar. Ödegaard valde Real Madrid, Isak valde Dortmund. När ingen av dem lyckades ta plats i de stjärnspäckade lagen fann de sin alternativa framgångsväg genom utlåning till holländska Eredivisie. Nu har deras vägar korsats i Baskien och La Liga.

– Vi har gått en liknande väg och det är klart att jag blev glad när jag såg att han också skulle komma hit. Jag ser fram emot att spela med honom och det kommer bli kul. Jag tror vi kommer att lära mycket av varandra, sa Isak när han presenterades för La Real.

I och med flytten till Baskien och Estádio Anoeta, som genomgår en efterlängtad ombyggnation, går Isak i samma fotspår som Håkan Mild, Mattias Asper och Agne Simonssons tidigare gjort. Efter succén i Eredivisie, där han gjorde 13 mål och 6 assist på 15 starter för Willem II (direkt inblandad i ett mål var 72:a minut) och landslaget hoppas Isak nu på att ta nästa kliv i Real Sociedad.

Imponerat på försäsongen

Teknik, ödmjukhet och ett bra fotbollshuvud har han alltid haft, men 19-åringen har byggt upp sin fysik, adderat några kilo och blivit både snabbare och starkare. Isak har imponerat under försäsongen där det blivit totalt fyra mål, inklusive ett vackert solomål i genrepet mot Eibar som fick lokala tidningen El Diario Vasco att jämföra svenskens inledning med när brasselegendaren Ronaldo kom till Spanien 1996.

Även Ödegaard kommer från en fin säsong i Nederländerna. Den tekniske och kreative bollvirtuosen som blev världsstjärna över en natt som 15-åring har under åren i Heerenveen och Vitesse blivit en mer mångsidig, välrundad och effektiv mittfältare. Åtta mål och elva assist vittnar om framstegen.

Med tanke på likheterna deras karriärer tagit är det föga förvånande att Isak och Ödegaard snabbt funnit varandra i Real Sociedad.

– Jag har hängt en hel del med honom. Vi bodde på samma hotell ganska länge, så då tillbringade vi mycket tid ihop och käkade middag tillsammans nästan varje dag, sa Ödegaard i den norska podcasten La Liga Loca i veckan.

Men Isaks språkkunskaper ger han inte mycket för.

– Vi pratar ”svorsk”. Jag har inga problem med att förstå vad han säger, men svenskar är verkligen dåliga på språk. I alla fall norska, skrattade han.

Om kommunikationen och samspelet fungerar bättre på planen återstår att se. Det ska dock bli väldigt spännande att se hur Sverige och Norges fotbollsframtid kamperar ihop i Baskien för att föra Real Sociedad ut i Europa. Första La Liga-kliven tas under lördagskvällen, på mäktiga Mestalla mot fjolårets Copa del Rey-segrare Valencia.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.