Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Emma Koivisto och Natalia Kuikka är Göteborg FC:s "finska monster". Bild: Daniel Stiller

Finska "monstren" kontrollerar flankerna i GFC

På planen är de lika. Två ytterbackar. Båda finskor. Båda vinnarskallar.
Utanför planen är de motsatser, trots att de bor ihop.
– Det första hon (Emma Koivisto) sa till mig var att kylskåpet skulle vara uppdelat, säger Natalia Kuikka.

De finska monstren kan låta som en historia om sagoväsen i de finska skogarna som skrämmer barn som inte borstar tänderna.

Egentligen handlar det om två finska järnlungor på Valhalla IP, Natalia Kuikka och Emma Koivisto, som under de senaste säsongerna prenumererat på ytterbacksplatserna i Göteborg FC.

– När vi gjort tester så är jag oftast i topp, säger högerbacken Emma.

Emma har gått som tåget på högerflanken i GFC under två säsonger och på motsatt sida har fansen börjat vänja sig vid att se Natalia Kuikka göra detsamma.

– Mycket är mentalt. Tar jag löpningen så kanske vi vinner matchen och om jag inte tar den så kan vi släppa in ett mål, säger Natalia.

Förra säsongen var båda ordinarie startspelare, främst som ytterbackar i ett 4-4-2. De båda finskorna har fått beröm för sin löpstyrka och vinnarskalle och fick ifjol smeknamnet "de finska monstren" av förre tränare Marcus Lantz.

– Marcus sa att vi aldrig blev trötta och att det var därför vi var monster, för att det var onaturligt, säger Emma Koivisto.

Natalia Kuikka anslöt inför förra säsongen. I GFC har hon fått spela både som vänsterback och vänstermittfältare medan hon i det finska landslaget oftast spelar mittback. Bild: NICKLAS ELMRIN

Under årets försäsong har tränarna Mats Gren och Jörgen Ericsson testat ett nytt spelsystem där de finska monstren släppts loss i rollerna som moderna wingbacks i en 3-5-2-formation. I den senaste träningsmatchen mot danska Hjörring resulterade formationen i två mål för Natalia.

– Det är lite mer offensivt. Nu vet vi att det finns tre spelare där bak vilket tillåter oss båda att gå framåt samtidigt. Samtidigt måste man tänka mer på att hålla bredden och vara tillgänglig för sina medspelare. I en fyrbackslinje sköter yttermittfältaren det, säger tvåmålsskytten Natalia.

Delar inte ens smöret

Finskorna ställer upp på motsatta sidor av planen, men är väldigt snarlika spelartyper.

Båda beskrivs som löpstarka ytterbackar med vinnarskallar gjutna i betong.

Det är inte första gången heller som de stöter på varandra. 2014 flyttade Emma till USA för att läsa och spela för Florida State University. Året efter började Natalia i årskullen under.

I ett liknande scenario hamnade de i Göteborg. Efter att Emma tog examen värvades hon av Göteborg FC inför säsongen 2018. Året efter anslöt Natalia till laget.

På plan ser det ut som att ni har många likheter. Hur är ni utanför?

– Fullkomligt annorlunda, säger de båda och skrattar.

När Natalia kom till Göteborg i fjol så flyttade hon in hos Emma. Omedelbart syntes skillnaderna mellan dem.

– Det första hon (Emma) sa till mig var att kylskåpet skulle vara uppdelat, säger Natalia.

– Allting, även smöret. Jag visste att det var ett sätt att eliminera konflikten som annars hade kunnat uppstå, svara Emma.

Emma Koivisto gör sin tredje säsong som högerback i GFC. Bild: NICKLAS ELMRIN

Konflikten som undveks handlade om strukturen som Emma vill ha i sitt liv. För henne är det viktigt att rutiner följs, vare sig det handlar om träning, uppladdning inför match eller kylskåpsplanering.

– Det passar för att jag inte bryr mig. Idag vaknade jag vid elva medan Emma gick upp vid åtta, säger Natalia.

– Jag äter lunch när hon äter frukost, men det fungerar, säger Emma.

I varandras motsatser har de funnit en gemensam grund.

– Jag tror att det är på grund av våra personligheter, som är rätt lika. Vi båda accepterar olikheter, säger Emma.

– Det är nog lite en del av våran kultur att vara väldigt framåt. Vi båda har väldigt lätt för att säga till om något stör oss. Det blir aldrig något bråk för att vi pratar om allt, säger Natalia.

Ser fram emot premiären

När tävlingssäsongen drar igång på söndag gästas laget av Linköpings FC i premiären av Svenska Cupen. Göteborgs finska vingar har gått och längtat efter premiären.

– Först och främst är det spännande att återigen få spela en match som betyder något. Vi har ett bra lag i år igen så jag tror att vi vinner matchen, säger Emma.

– Det kommer bli en tuff och bra match. Lite nervositet för att det är den första tävlingsmatchen, men det är inte så farligt, säger Natalia.

Förklaringen till den finska vinnarskallen är ingen hemlighet. På finska kallas det för sisu. Det svenska språket har ingen definierad översättning men ordet kan jämföras med kampvilja, uthållighet, ilska och att aldrig ge upp.

För den som vill få en tydlig bild av vad sisu betyder så är det bara till att ta sig till Valhalla IP på söndag och hålla utkik längs med sidlinjerna efter två finska tåg. Avgång 15:00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.