Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Film ska göra fotbollen mer inkluderande

Fotbollen ska vara till för alla - det var budskapet när damlandslaget träffade barn och ungdomar från Azalea BK för att tillsammans spela in en film på Gamla Ullevi. – Det är viktigt att vi visar var vi står. Fotbollen ska fungera så, alla ska få vara med oavsett vem du är, säger Caroline Seger.

I korridorerna på Gamla Ullevi fick telefonerna jobba hårt när Azalea BK:s barn och ungdomar knäppte bilder och fick autografer av idolerna i landslaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har fått hälsa på de svenska spelarna och det har varit jättebra. Jag berättade att jag och pappa har kollat på dem. Jag såg straffarna på OS, säger snart sjuåriga Peps Jönsson Sjölin.

Tillsammans med klubbkompisar i Azalea BK och några av stjärnorna i landslaget spelade de också in en reklamfilm till projektet "Alla är olika - olika är bra" som Svenska fotbollförbundet driver tillsammans med Svenska spel. Tanken är att uppmärksamma och stötta föreningarna för att göra fotbollen till en inkluderande sport. Ett budskap som landslagsprofilerna mer än gärna skriver under på.

– Fotbollen och idrotten ska fungera så att alla ska få vara med, oavsett var du kommer ifrån eller hur du ser ut. Därför är det roligt att vi får vara med och visa var vi står, säger Caroline Seger.

– Fotbollen har gett mig otroligt mycket. Man får en gemenskap och en samhörighet, men också målsättningar. Som liten minns jag det som fantastiskt att göra något som var roligt och samtidigt fick jag kompisar för livet, det var jätteviktigt för mig.

Just inkludering är en fråga som står i centrum i Azalea BK och deras värdegrundsarbete. Det var också anledningen till att de blev utvalda att vara med på dagens inspelning.

– I dag finns det ett tydligt vuxenperspektiv i idrotten som handlar om att prestera. Då tappar man barnperspektivet där alla ska få vara med och utvecklas över tid. Vi är noga med att vi är en barn- och ungdomsförening där det är deras normer som gäller, säger John Dohlsten som är ordförande i Azalea BK.

– Det handlar om att sätta barnen i centrum och det livslånga lärandet. För då kommer fotbollsprestationen med det, fortsätter han.

För tolvåriga Leo Hedin, som har spelat fotboll sedan han var sex år och drömmer om en proffskarriär, så är kompisarna en viktig anledning till varför det är roligt med idrotten.

– Jag tycker det är roligt om alla får vara med. För om man spelar i en större klubb, så får inte alla vara med och spela. Det får vissa att sluta med fotboll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.