Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fifa uppges slopa förbud mot regnbågsfärger

Fifa slopar förbudet för fans att bära regnbågsfärger under VM i Qatar, det uppger brittiska The Independent.

Qatar som värdnation har kritiserats på många punkter, bland annat för landets syn på HBTQI-personer. Enligt qatariska lagar är det nämligen olagligt att vara homosexuell och straffet kan vara uppemot sju års fängelse.

Tidigare storspelaren, numera tv-experten, Lotta Schelin är sedan en lång tid tillbaka öppet homosexuell och är gift med Rebecca Schelin. Hon berättade nyligen för Sportbladet att det aldrig har varit aktuellt för henne att, i sin roll som expert, åka till Qatar under mästerskapet.

– Det finns inte en chans att jag skulle åka dit. Både SVT och fyran har bara skickat så många som nödvändigt, men för mig var det aldrig aktuellt ändå. Jag lever med en kvinna och i Qatar är det inte lagligt ens. Det känns noll säkert för mig att vistas där, säger Lotta Schelin.

Fifa uppges slopa förbudet

På grund av Qatars lagar har det varit förbjudet att ta med sig regnbågsfärger till VM-arenorna, men nu verkar det förbudet upphävas.

Enligt brittiska The Independent har Fifa meddelat fotbollsförbunden om att regnbågsfärger inte kommer att vara förbjudet från och med den andra omgången i gruppspelet.

Inför VM meddelade flera landslag att deras lagkaptener skulle spela med en regnbågsfärgad bindel. Men efter att Fifa meddelade att en sådan bindel skulle rendera ett gult kort så beslutade samtliga av lagen att skrota bindeln.

Av allt att döma kommer det dock inte ändras nu. Enligt reglerna måste lagen fortfarande ha en kaptensbindel som man fått av Fifa.

Enligt norska VG ska flera fans stoppats från att gå i på arenorna på grund av att de regnbågsfärger.

LÄS OCKSÅ: Markerar mot Fifa-beslutet – dök upp i regnbågskläder

LÄS OCKSÅ: Tyska stjärnornas tysta VM-protest – regnbågsfärgade skor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.