Fifa svarar efter Asllanis kritik: "Stämmer inte"

Den svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani tog till twitter och vädrade sitt missnöje med notan för en Fifa-gala, som hon menade kostade nära den budget som Fifa satt för att utveckla damfotbollen globalt. Nu svarar Fifa Asllani. "Det stämmer inte", skriver de i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Frågan om ekonomisk jämlikhet mellan dam- och herrfotboll blir allt hetare. Danmarks landslag är i fortsatt konflikt med sitt förbund över villkoren för spelarna och i det svenska landslaget har det höjts röster för att ersättningen bör ändras så att det blir jämbördig med herrarna.

Missnöjet är stort hos många. En som varit kritisk är den svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani som öppet visat sitt missnöje med bland annat Fifas roll i det hela.

–Jag tycker det är en katastrof. De snackar mycket om jämlikhet, men det är bara ord och ingen handling. Det är för jävligt. Det är inte rätt människor på rätt positioner, har hon tidigare sagt till Sportbladet.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Asllani riktar hårt kritik mot Fifa

Under Fifas färska gala "The Best", där utmärkelser till spelare, lag och ledare delas ut hävdade Asllani att galans budget var nära den budget som Fifa satt för att utveckla damfotbollen globalt.

"Så Fifa öronmärkte 4,5 miljoner dollar för The Best-galan. Budgeten för att utveckla damfotbollen globalt (209 förbund)? 5,1 miljoner dollar", skrev hon.

Asllanis kritik har nu fått Fifa att svara.

"Den siffra som förekommer i rapporterna utgör bara en liten del i det jobb som Fifa lägger ned på damfotboll. Den summa som finns tillgiven damfotbollen är mycket högre än så och inkluderar satsningar på stora turneringar, utbildning av domare och tränare”, skriver Fifa i ett svar till Asllani.

Men landslagsmittfältaren var inte sen att svara.

"Jag tror att ni har missförstått hela min poäng. Problemet är inte hur mycket ni lägger på galan, det är hur lite ni lägger på att utveckla damfotbollen. Ni måste investera i oss för att hjälpa oss växa, den summa ni lägger på damfotbollen i dag är inte tillräcklig. Vår tid är nu, tiden att investera i oss är NU!".

ANNONS