Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOHN SIBLEY
Bild: JOHN SIBLEY

Fifa-presidenten anklagas för att ha hjälpt storklubbarna bryta mot regler

Manchester City och Paris Saint-Germain har rundat Uefas regelverk – med hjälp av den nuvarande presidenten för Fifa, Gianni Infantino.
Det visar dokument som den tyska tidningen der Spiegel kommit över via Football Leaks.

Det är genom visselblåsarsajten Football Leaks som der Spiegel och ett antal andra mediehus fått tillgång till så mycket som 70 miljoner dokument som visar den europeiska toppfotbollens mörka hemligheter.

Avslöjandena som de 80 granskande journalisterna som jobbat med materialet är flera:

Manchester City och Paris Saint-Germain har, med Fifas mäktigaste man, Gianni Infantinos medgivande, fuskat sig runt Uefas finansiella regelverk. Genom fejkade sponsoravtal, värda mycket mer än de inskrivna summorna, har klubbarna kunnat värva spelare för miljarder och samtidigt gå kraftigt minus på sista raden utan att straffas med uteslutning ur Champions League.

"På ett eller annat sätt bryter vi mot reglerna. Vi är beroende av förmildrande omständigheter för att klara oss igenom det här”, skrev en person från den engelska ligamästarens ledning i ett mejl till klubbkollegor 2013.

Gianni Infantino, som då var generalsekreterare i Uefa, ska enligt dokumentet som der Spiegel refererar till, inofficiellt ha godkänt att klubbarna fuskade.

Påverkade etiska reglerna

Det blir än värre för Infantino. Ytterligare dokument berättar om hur han efter att ha tagit över som ledare för Fifa efter Sepp Blatter påverkade organisationens nya etiska regler – så att de blev mindre starkt skrivna än vad som först var tanken.

Det är dock långt från det enda som dokumenten avslöjar. Der Spiegel skriver om långt gångna planer på att starta en stängd europeisk superliga – med enbart de allra största klubbarna på kontinenten. Ligan skulle vara till enbart för inbjudna klubbar och vara helt frikopplad från Uefas organisation.

En utbrytning skulle kunna ge redan till säsongen 2021 och innebära att de deltagande klubbarna inte längre skulle innefattas av de nationella ligasystemen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.