Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Fifa har pissat på lagen i 40 år"

På fredag väljs Sepp Blatters efterträdare som ordförande i det skandalomsusade Internationella fotbollsförbundet, Fifa.– Om det nu blir något val. Jag är frestad att tro att myndigheterna slår till strax före valet. Det går rykten om det, säger Andrew Jennings.

I sin nyutkomna bok "The Dirty Game" (Fult spel – sanningen om fifflet bakom Fifa) tar den brittiske journalisten heder och ära av maktens män inom världens största sport. Han berättar detaljerat, gärna med en humoristisk eller nedlåtande ton, om hur miljoner dollar i mutor färdas genom det internationella banksystemet och hamnar på konton i skatteparadis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mottagarna är oftast medlemmar av Fifas exekutiva kommitté, män som köpts för att rösta "rätt" i valen av arrangörsland till VM-slutspelen.

Jennings framställer Fifa som en genomrutten organisation, där toppskiktets medlemmar mest ägnar sig åt att berika sig själva, förmögna som de blir på bland annat mutor från mellanhänder när länder och företag till varje pris vill tjäna pengar och sola sig i glansen vid ett VM.

Många av Jennings avslöjanden är nästan svåra att tro på. Som att João Havelange, Fifa-ordföranden 1974–1998, några gånger om året flög från Rio de Janeiro via Paris till högkvarteret i Zürich i sällskap med en aluminiumportfölj.

Dit var den fylld med kaffe. Hem med guldtackor.

Mutor?

Tack vare en källa kom Jennings 2010, efter många år som ihärdig spårhund, över dokument som visade åtskilliga utbetalningar i varierande belopp till Havelange och andra mutkolvar inom Fifa. Och hur fick han reda på var Havelange köpte sitt guld? Han gick till en av Zürichs mest kända guldhandlare och fick bekräftat av ett biträde att Havelange ofta kom förbi och handlade för ungefär 30 000 dollar åt gången.

Det var med Havelange myglet tog fart och Sepp Blatter har låtit det pågå, slår Jennings fast. Han fortsatte, som en av få journalister, att undersöka och avslöja vad som hände innanför glasfönstren i högkvarteret på en kulle utanför Zürich.

Jennings samlade bevis, tog vittnesmål, kom över fler papper. Och en dag hörde FBI av sig. Agenterna var intresserade av hans dokumentation.

– FBI träffade mig och då fick jag veta att de undersökte Fifa för organiserad brottslighet. Efter det mötet insåg jag att FBI förr eller senare skulle slå till, säger Andrew Jennings till TT i telefon från hemmet i Cumbria i norra England.

Den 2 december 2010 fick Ryssland VM 2018 och Qatar VM 2022. Där och då slog den nuvarande regimen i Fifa den första spiken i sin egen kista, menar Jennings. Valet chockade fotbollsvärlden, men det fick också Washington att vakna och FBI, under dåvarande åklagaren Loretta Lynch, numera USA:s justitieminister, att på allvar börja syna Blatters organisation i sömmarna.

– Fifa gick till slut för långt. När de gav VM till Qatar borde de ha förstått att världen skulle säga "Menar ni allvar, ska vi åka till ett litet område med sand och spela fotboll?". Till och med på vintern är det för varmt och fansen vill inte åka dit, säger Jennings.

I sommar börjar rättegångarna mot ett 30-tal personer med anknytning till Fifa. Jennings tror att det bara är toppen av isberget.

Betydligt fler lär få stå till svars.

TT: Vad tror du händer med Sepp Blatter?

– Han åker i fängelse. Fifa har pissat på lagen i 40 år och kommit undan med det, men den tiden är över. Vi kommer att få se stora förändringar. Fifa är redan en organisation som är bortom kollaps. I min bok beskriver jag allt som hänt, allt som gått fel, nu får vi vänta på nästa kapitel. Fifa låtsas som om ingenting har hänt, men det kommer inte att fungera. Det är rätt roande att se vad som pågår.

TT: Vad är det värsta som kan hända fotbollen framöver?

– Det beror på hur du ser på det. Det borde bara bli bra. Släng ut alla dessa ynkryggar ur alla organisationer, ta makten i från dem. Det finns många bra supporterorganisationer i Europa och nu är det hög tid att lyssna på dem, säger Jennings.

TT: Du är rätt optimistisk, trots allt?

– Det kan inte bli värre, det måste bli bättre och jag tror att det blir det.

Medan kistorna med döda gästarbetare skeppas till hemländerna bygger Qatar vidare på sina arenor och sin infrastruktur, men Andrew Jennings är övertygad om att det inte kommer att spelas en enda minut VM-fotboll där om sex år.

– Inte en chans.

Jennings berättar att han är mycket trött och att han återhämtar sig efter en stroke i höstas. Han säger att han hoppas bli piggare eftersom han vill kasta sig över nya projekt. Han gläds över alla uppmuntrande mejl som ramlar in.

– Från vanliga supportrar som vill att jag ska avslöja mer och jag får ett och annat tips, säger han och skrockar.

Behöver han fortsätta? Många anser att Andrew Jennings gjort tillräckligt. Han lär bli ihågkommen som den envise mannen som bidrog till att få Sepp Blatter och det korrupta Fifa på fall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.