Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fifa bekräftar: Ölförsäljning stoppas på VM-arenor

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) bekräftar nu att öl- och övrig alkoholförsäljning förbjuds vid samtliga åtta arenor under fotbolls-VM i Qatar.
Beskedet kommer två dagar före premiärmatchen.

"Efter diskussioner mellan myndigheter i arrangörslandet och Fifa har det beslutats att fokusera på alkoholfria drycker på Fifa Fan festival, andra supporterområden och officiella arenor", skriver Internationella fotbollsförbundet i ett uttalande.

Många länder i Mellanöstern har strikta regler när det gäller alkohol. Qatar, som är ett muslimskt land där samhället är konservativt, tillåter alkoholkonsumtion med ett särskilt tillstånd. Ett sådant kan bara ges till en utländsk medborgare som har uppehållstillstånd i landet, enligt Sveriges ambassad i Doha.

Samtidigt är det olagligt att dricka alkohol och vara berusad på allmän plats.

Betalar för rättigheter

Det tidigare beskedet har varit att servering av alkohol endast skulle tillåtas för dem som har en matchbiljett. Tre timmar innan avspark och en timme efter slutsignal skulle det vara möjligt att köpa öl i speciellt uppförda tält i anslutning till arenan. Under matchens gång skulle det däremot vara förbjudet att köpa alkoholhaltig dryck.

AB InBev, som bland annat äger Budweiser, betalar inför varje VM tiotals miljoner dollar för exklusiva dryckesrättigheter och har samarbetat med Fifa sedan 1986.

"Ingen skillnad"

När Qatar först ansökte om VM lovade man att respektera Fifas kommersiella partners.

– För att uttrycka det enkelt: Vi har alltid sagt att försäljning av alkohol är tillåten här i Qatar. Vi sa också att vi under VM kommer att göra det tillgängligt i specifika zoner för fansen, sade VM-chefen Nasser al-Khater i september och tillade att det skett ett missförstånd gällande alkoholförsäljningen på arenorna:

– Vi jobbar som inför vilket annat VM som helst där detta är något typiskt och vanligt, och det är ingen skillnad från något annat VM.

Redan tidigare i veckan började dock de första tecknen på att arrangören ändrat sig komma. Beslut fattades då om att flytta öltälten till mindre synliga platser efter en förfrågan från kungafamiljen i Qatar.

Alkoholfri öl kommer att finnas tillgänglig för fansen.

LÄS OCKSÅ: Följ fotbolls-VM i Qatar med GP

LÄS OCKSÅ: Jag såg rubriken framför mig: ”GP:s krönikör portad från VM”

LÄS OCKSÅ: Qatar 2022: Dramatik redan före avresan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.