Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Fick tillbaka för att vi slog ut Italien"

Tyskland förlorade semifinalen mot Frankrike och är utslaget ur EM. Efter uttåget sågar den tyske tv-profilen Waldemar Hartmann domaren Nicola Rizzoli och Uefas domarchef, Pierluigi Collina.

Frankrike är klart för EM-final efter att ha besegrat de regerande världsmästarna Tyskland med 2-0. Precis innan halvtid fick fransmännen en straff, för en hands på Bastian Schweinsteiger, som har blivit hett omdebatterad i efterhand.

De tyska spelarna ville efter slutsignalen inte skylla semifinalförlusten på den italienske domaren Nicola Rizzolis beslut att blåsa straff . Den tyske sportprofilen, Waldemar Hartmann, verksam på tv-kanalen ARD var dock öppet kritisk, inte bara mot Rizzolis beslut att peka på straffpunkten vid handssituationen utan han ifrågasatte också Uefas val av domare i matchen.  

– Redan innan matchen tänkte jag "han kommer inte att blåsa något till vår fördel idag", säger han enligt Focus.  

I direktsändning målade Hartmann upp en bild av att det från Uefas sida fanns en konspiration mot det tyska laget. En som fick sig en ordentlig känga av tv-profilen var den tidigare stjärndomaren Pierluigi Collina. Italienaren är sedan en tid tillbaka chef för Uefas domare. Och Hartmann menar att Collina medvetet valde att Rizzoli skulle döma mötet mellan Tyskland och Frankrike för att "få hämnd" på tyskarna som slog ut Italien på straffsparkar i kvartsfinalen. 

– Vi skickade ut italienarna, och då fick vi Rizzoli, säger han. 

Och det har fortsatt att komma kraftiga reaktioner i Tyskland mot domarna dagen efter uttåget. Tidningen Express frågar sig om Uefa "föredrog att se värdnationen i final". 

De fortsätter sedan att rikta skarp kritik mot Rizzoli. Och tidningen hakar på Hartmanns spår om att det skulle vara en italiensk hämnd.

"Bara rubriken smakar illa. Att Nicola Rizzoli från Italien - vilka vi skickade ut i kvartsfinalen - skulle döma semifinalen".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.