Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bruno Fernandes har på nolltid hittat rätt i sin nya klubb. Bild: JASON CAIRNDUFF
Bruno Fernandes har på nolltid hittat rätt i sin nya klubb. Bild: JASON CAIRNDUFF

Fernandes lyfter United: "Precis den karaktären vi behöver"

Våren nalkas och plötsligt är det vind i seglen för Manchester United inför helgens derbymatch mot Manchester City på Old Trafford. Champions League-jagande United har inte förlorat en enda match sedan Sportings mittfältsstjärna Bruno Fernandes värvades i januari. Portugisen har acklimatiserat sig på nolltid och helt transformerat Uniteds offensiv.
”Det här är vad jag gör och vad jag måste göra. Jag är här för att hjälpa laget fortsätta vinna matcher och erövra Champions League”, säger Fernandes.

Champions League såg länge ut att förbli blott ett fjärran mål för Ole Gunnar Solskjaers ojämna Manchester United, men den senaste månaden har Uniteds formkurva plötsligt börjat peka spikrakt uppåt. Paul Scholes, den forna mittfältsstjärnan som varit en av de mer högljudda kritikerna mot United i post-Ferguson-eran, menar på att förändringen ska tillskrivas en spelare: nyförvärvet Bruno Fernandes.

– Vad jag gillar med Bruno? Allt! Hans kreativitet, hans speluppfattning, hans blick. Han vet precis vad han har runt sig när han tar emot bollen. Han är sensationell. Han har blåst nytt liv i klubben och gjort ett lag som tidigare knappt gick att titta på att framstå som spännande och sevärda. När du tar in en spelare som Fernandes höjer det alla spelare, säger Scholes till BT Sport.

Bruno Fernandes har på kort tid transformerat Manchester Uniteds tidigare så sterila offensiv. Sedan ankomsten i slutet av januari har portugisen levererat tre mål och två assist och med sin energi, spelintelligens, välkalibrerade tempoväxlingar och vilja att hela tiden skapa någonting har han ingjutit kreativitet i ett mittfält som varit Uniteds stora akilleshäl sedan Scholes och Michael Carrick lade skorna på hyllan.

Redan som 17-åring talade Fernandes om drömmen att en gång spela i Premier League, men vägen dit skulle visa sig bli både lång och snirklig.

"Han var som en vildhäst"

Fernandes växte upp i Maia, ett industriområde i Portos nordligaste utkanter, och trots sin nätta kroppsbyggnad växte han snabbt ur sin lokala klubb. Alla räknade med att flyttlasset skulle gå till mäktiga Porto, men Boavista erbjöd något som Porto inte kunde: skjuts till och från träningarna. Varken pappa José, som arbetade i en textilfabrik, eller hans mor Virginia hade körkort. Det fällde avgörandet.

Som ung var han liten och tunn, och i brist på storlek krävdes attityd och kampvilja för att hävda sig. Det hade Bruno Fernandes i överflöd.

– Han var som en vildhäst. Han hade långt hår som en tjej och var en riktig rebell. Konkurrensen var tuff och ibland gick han över gränsen och slogs med sina lagkamrater. Han talade ofta om att han ville bli en toppspelare och få ett bättre liv, eftersom hans familj var fattig. Det vill alla, men få lyckas, berättade Fernandes U15-tränare Antonio Peres för Daily Mail.

Som 17-åring tog Fernandes, trots intresse från Juventus och Fiorentina, det något oortodoxa valet att lämna hemlandet och gå till Serie B-klubben Novara. Även om tiden i Italien, där han sedermera gick vidare till Udinese och Sampdoria, inte blev någon storsuccé så formade åren på den Apenninska halvön Fernandes till en mer välrundad fotbollsspelare. Och när han väl återvände till Portugal var Fernandes redo för sitt stora genombrott.

Solskjaer: "Precis den karaktären vi behöver"

I Sporting utvecklades Fernandes till Europas mest kreativa mittfältare och han tog sig an rollen som ledare och lagkapten. Fansen fullkomligen älskade honom. Under hans sin sista säsong producerade Fernandes smått otroliga 32 mål och 18 assist från sin mittfältsposition. När han slutligen beslutade sig att lämna i januari blev det ett tårfyllt farväl, från båda parter.

Fernandes har levererat omedelbart sedan flytten till England och Manchester United ser ut som ett helt annat lag med portugisen som drivande kraft på mittfältet.

– Han har den där elden i sig. Han bryr sig så mycket och vill vinna till varje pris. Det är precis den karaktären vi behöver, beskriver Solskjaer.

Med 9 raka matcher utan förlust, 22 gjorda mål och blott 2 insläppta har United fått upp hoppet om att säkra en Champions League-plats, och Solskjaer hoppas att Fernandes ska hjälpa till att lyfta United tillbaka till toppen – och till seger i derbyt mot City.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.