Simon Nilssons inhopp blev en succé.
Simon Nilssons inhopp blev en succé. Bild: NICKLAS ELMRIN

Femte raka nollan och seger för Öis

Mållöst i 80 minuter – då kom Öis upp stort och kunde vinna omstarten av superettan i hemmamötet med Öster. Mycket tack vare inhopparen Simon Nilsson.
– Det tillhör inte vanligheterna att jag gör mål, så det var skoj, säger målskytten.

|

På ett stekande hett Gamla Ullevi sparkade Öis under lördagseftermiddagen igång seriespelet i superettan efter ett kortare sommaruppehåll. För motståndet stod nästjumbon från Småland – Östers IF.

Inför omstarten av serien har Öis avverkat ett träningsläger på Smögen där laget även spelade en träningsmatch mot ett kombinerat lag – en match som Sällskapet vann med 6-0.

Dessförinnan hade Öis en oavgjord och tre raka segrar innan sommaruppehållet tog vid, fyra matcher där laget inte hade släppt in ett enda mål.

Matchen på Gamla Ullevi inleddes med att Öis tog tag i taktpinnen från första början. Redan efter tre och en halv minuters spel fick Alexander Bernhardsson matchens första chans när han på halvvolley drog bollen via en Österförsvarare ut till en hörna.

Bra inledning

Matchens första tio minuter tillhörde Öis, förutom vid ett tillfälle när Östers David Johannesson löpte sig fri, Fredrik Andersson i hemmaburen kunde avstyra med en fin fotparad.

Därefter lyckades Öis skapa några halvchanser, bland annat genom Ailton Almeida och Gustav Ludwigson, den sistnämnde väldigt löpstark under första halvlek.

När klockan passerade 20 minuter drog klackarna igång halsarna där båda supporterhållen vecklade ut banderoller i protest mot polisen och deras villkorstrappa.

I samband med att klackarna fattade ton tog även Öster mer hand om matchbilden, om än för en kortare stund. Resterande delar av första halvlek var det Öis som var det spelförande laget och som ville mest. Tabellskillnaden visade sig även på planen.

Riktigt nära att spräcka nollan var dock Sällskapet inte i första halvlek. Filip Almström Tähti, Alexander Bernhardsson och Freddie Brorsson hade alla några halvchanser – men den riktigt farliga målchansen fanns aldrig där. Fram tills stopptid.

Efter att ha lurat bort Österförsvararna nere vid hörnflaggan serverade Bernhardsson ett inlägg till Ludwigson som skarvade bollen mot mål inne i boxen. Tyvärr för Öis del parerade Östers målvakt Tobias Andersson på ett fint sätt.

Mållöst i paus, således.

Islossning i andra

Andra halvleken fick motsatt effekt gentemot den första. Öster inledde starkast och kunde skapa två hörnor under halvlekens fem inledande minuter – utan att riktigt hota Öis och Fredrik Andersson i målet.

Efter bortalagets starka inledande minuter tog Öis tag i taktpinnen, precis som under den första halvleken. I 59 minuten lyckades Bernhardsson skicka in ett inlägg som Ailton mötte på helvolley – skottet däremot for en bra bit utanför mål.

Strax därpå kunde Ludwigson göra sig fri och fick ett fint lägga att placera in 1-0 strax utanför straffområdet, skottet tätt utanför.

Matchen tog därefter en annan form där de båda lagen avlöste chanser åt båda håll. Närmast att spräcka nollan var bortalagets David Johannesson som försökte peta bollen förbi Fredrik Andersson. Öis målvakt stod i vägen på samma sätt som en innebandyspelare ställer upp sig i en frislagsmur och kunde på innebandy-manér parera ut bollen till en resultatlös hörna för Öster.

Efterlängtad återkomst blev det även för Joel Qwiberg och Simon Nilsson som båda blev inbytta i mitten respektive slutet av den andra halvleken efter att ha varit borta från seriespel ett tag.

Båda skulle visa sig få en fin comeback.

Efter 81 mållösa minuter spelade just nämnda Qwiberg in ett inlägg i boxen där Nilsson kunde stå ohotad, ta emot bollen och skicka in den i nätmaskorna bakom Östers målvakt. Ett förlösande och rättvist mål.

– När vi gör våra två byten tar vi tag i det på ett helt annat sätt, inget snack om det känner jag. Skönt att Joel och Simon ger den energin de ger och kul för Simon att göra mål också. På det hela taget tycker jag att vi är förtjänt av segern, vi skapar mycket mer målchanser än vad de har, säger Öis tränare Thomas Askebrand.

Islossning därmed?

Endast fyra minuter efter ledningsmålet kom även tvåan för hemmalaget. På en hörna nådde David Engström högst och knoppade väldigt vackert in 2-0 åt Öis och säkrade där och då segern för de rödblåa.

De avslutande minuterna var även comebackande Simon Nilsson nära att skicka in tredje hemmamålet för eftermiddagen.

Tredje målet uteblev och Öis tog hem segern med 2-0. En smakstart efter sommaruppehållet för tränare Thomas Askebrand.

– Jag tycker det är fantastiskt att killarna håller nollan fem matcher på raken. Det är en stabil grund att stå på, vi vet att vi alltid gör mål framåt, det känns rätt bra. Vinna med 1-0 räcker ju, då får du ju tre poäng. Hellre det än att släppa in en massa mål och inte veta var du står. Det här ger en stabilitet och trygghet som är rätt skön att ha med sig, säger Askebrand och fortsätter:

– Det är en tajt match, två jämna lag som möts. Båda två är rätt fysiska och båda två vill ha bollen. Det böljar därför både i kvalitet, intensitet och bollinnehav för lagen. Riktigt varmt för spelarna där ute i dag. Det känns ändå som vi är lite starkare än dem.