Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Feministiska budskap på landslagets matchtröja

I Algarve Cup kommer landslagets matchtröjor se annorlunda ut än vanligt. Namnen byts ut mot tweets med budskap som stärker kvinnor av exempelvis Gina Dirawi och Silvana Imam.

Damlandslaget uppmärskammar den internationella kvinnodagen 8 mars på ett nytänkande sätt. Under Algarve Cup, där Sverige möter Australien, Kina och Nederländerna i gruppen, kommer namnen på matchtröjorna bytas ut mot budskap som spelarna själv valt ut. 

– Landslagströjan är en viktig och stolt symbol för oss, den påminner oss ständigt om att vi kan vinna vilken match som helst, i vilket mästerskap som helst, säger landslagets kapten Lotta Schelin till SvFF. 

Tweet från Schyman

Schelin har valt en tweet från Feministisk Initiativs partiledare Gudrun Schyman. Budskap från kändisar som Gina Dirawi, Zara Larsson och Silvana Imam kommer också synas på spelarnas ryggar. 

– Initiativet handlar ytterst om att, tillsammans med landslaget, visa på den kraft som finns i en stark gemenskap, i vilket fotbollen och damlandslagets fantastiska framgångar är goda exempel. Vi hoppas också att det kan inspirera människor att tillsammans med andra stå upp för varandra och sig själva, oavsett vem man är eller var man kommer ifrån, säger Niklas Bodell, kommunikationschef på SvFF.