Fem punkter efter IFK Göteborgs förlust mot IFK Värnamo

Tung debut för Billborn, mental svaghet som var under all kritik och det positiva: spelaren som blixtrade till.
Här är Sanna Sundbergs fem punkter efter IFK Göteborgs förlust mot IFK Värnamo i den allsvenska återstarten.

ANNONS
|

En debut som ingen önskar

Stefan Billborn gjorde sin första match som huvudtränare för IFK Göteborg. Han fick ingen smakstart, utan fick i stället se sitt Blåvitt besegras med 2–0 av IFK Värnamo.

Och de två målen var faktiskt i underkant. 3–0 låg närmare än 2–1 mot slutet.

Under matchens gång var det svårt att tyda vad den nye tränaren tänkte och kände. Billborn satt mest på bänken, observerade och jobbade taktik. Några gånger här och där var han uppe och gav direktiv, men det var framför allt parhästen och assisterande tränaren Joachim Björklund som pekade och delade ut instruktioner på stående fot.

Det samlade Billborn-intrycket följde med in till presskonferensen. För att sammanfatta tränarens tankar på ett enkelt sätt kan man säga att han, såklart, var besviken över att matchen slutade i förlust. Något annat vore väl konstigt.

ANNONS

Spelmässigt var han rätt nöjd med första halvlek, men missnöjd med den andra:

– Det är svårt för oss att skapa tryck för att de är välorganiserade samtidigt som vi har sex spelare som ligger på en linje längst upp, och någon som ligger i ingenmansland och tre längst bak. Man kan inte spela så. Det är mentalt så klart.

Mentalt. Vi stannar vid det ordet, och tar det vidare till en helt egen punkt.

Mental svaghet

”Med den mentaliteten går det inte att få till något bra”, skriver GP:s Sanna Sundberg.
”Med den mentaliteten går det inte att få till något bra”, skriver GP:s Sanna Sundberg. Bild: JONAS LJUNGDAHL

IFK Göteborg lyckades inte använda ”återstart” på rätt sätt. Efter en sargad vårsäsong, som dock avslutades på ett bra sätt med en hemmaseger, hade laget chans att spinna vidare på något positivt. En bra start ska inte underskattas. Det sätter prägel – framför allt mentalt.

Men var fanns den mentala styrkan på Finnvedsvallen?

Blåvitt fick faktiskt fram den i första halvlek, stundtals. Men när andra halvlek startade var den som bortblåst.

Värnamo gjorde 1–0 efter en bjudning från Elis Bishesari. Ett minst sagt oturligt mål – men Blåvitt ska kunna hantera efterspelet bättre.

Efter det första insläppta målet var det uppenbart att självförtroendet försvann. Spelarna tappade tro på sin satta idé och på sig själva. Med den mentaliteten går det inte att få till något bra. Det är helt enkelt omöjligt och då är det bara förlust som finns på kartan.

ANNONS

Ur den aspekten är det nog många som förväntar sig mer av IFK Göteborg.

Det blir stora skor att fylla

Malick Yalcouyé frånvaro gick inte någon obemärkt förbi. Arkivbild.
Malick Yalcouyé frånvaro gick inte någon obemärkt förbi. Arkivbild. Bild: MICHAEL ERICHSEN

”Malick Yalcouyé står över”.

Så skrev IFK Göteborg själva på sin hemsida när matchtruppen presenterades under söndagen.

Den meningen förvånade knappast någon. Det har under de senaste dagarna blivit en stor allsvensk snackis att det 18-åriga stjärnskottet är på väg att lämna Blåvitt för Brighton i en rekordaffär. Ingenting är officiellt än, men det dröjer nog inte länge.

Något som är mer definitivt är att Yalcouyé saknades på planen i återstarten. Hans skor kommer bli stora att fylla. Under våren har den stora talangen bidragit med unika egenskaper och varit lagets stora stjärna.

Med det sagt säger det sig själv att det är ett tungt tapp i spelet.

Dessutom har även Andreas Pyndt försvunnit från mittfältet. Danskens lån gick ut under sommaren och han är nu tillbaka i Silkeborg. Två mittfältare som i stort sett startat alla matcher finns alltså inte att tillgå längre och det är klart att det är en förändring som Blåvitt behöver anpassa sig till.

Han var bäst i Blåvitt

IFK Göteborgs utropstecken: Arbnor Mucolli.
IFK Göteborgs utropstecken: Arbnor Mucolli. Bild: JONAS LJUNGDAHL

Blåvitt förlorade – men det finns alltid positiva saker att ta med sig.

Arbnor Mucolli förtjänar en plats på den listan.

24-åringen stod för en kanonsäsong ifjol och hyllades därefter. Våren startade tyngre och i mångas ögon har prestationerna varit en besvikelse, då folk förväntade sig mer. Något man har kunnat läsa om på sociala medier.

ANNONS

Men mot Värnamo visade Mucolli upp sig från en väldigt bra sida. Så bra att han var en av IFK Göteborgs bäste spelare. Allt hände runt honom, och det var han som fick det att hända.

Det syntes att han var spelsugen från start, vilket han själv bekräftade efter matchen:

– Ja. Jag kom ut med glädje och försökte göra det jag gör och kan och hjälpa mina lagkamrater. Sen är det väldigt synd att bollen inte går i mål, utan i stolpen, på skottet. Det var otur tycker jag.

Lyckas den fartfyllde dansken hålla fast i den känslan kommer det vara oerhört värdefullt för Blåvitt.

Förlusten födde irritation

Irritation. Frustration. Uppgivenhet. Det var tunga känslor som flödade efter slutsignalen på Finnvedsvallen.

Det blåvita lägret var uppenbart besviket över insatsen och det var därför inte konstigt att negativa känslor tog över. Det hör till när noll poäng tas och annat vore en varningsflagga.

Just den här söndagen blev IFK-veteranen Gustav Svensson ansiktet utåt för besvikelsen. Efter burop och yttrat missnöje från några av de tillresta supportrarna vände han snabbt på steget och gick i bestämd riktning in i omklädningsrummet. Om man hade kunnat läsa Svenssons tankar där och då hade det varit ett mörker – det är garanterat. Han valde senare att inte prata med media.

ANNONS

Positivt för Blåvitt nu är att det är en vecka kvar tills nästa match spelas. Då väntar Hammarby på Tele2 Arena (ett speciellt möte för Billborn, som ställs mot sitt gamla lag). Fram tills dess har Blåvitt tid att komma över förlusten och sätta spelet bättre.

LÄS MER:Mucolli stöttar Bishesari: ”Alla har sett hur bra han är”

LÄS MER:IFK Göteborg föll i Billborns debut – efter jättebjudning

LÄS MER:Se höjdpunkterna från IFK Göteborgs möte med IFK Värnamo

LÄS MER:Experterna om att Stefan Billborn tagit över IFK Göteborg

ANNONS