Fem punkter efter Elfsborgs seger mot Brommapojkarna

Hiljemarks radikala förändringar, hajpade islänningens besked och en bänkad, frustrerad lagkapten.
Här är Joel Besselings fem punkter efter Elfsborgs seger mot Brommapojkarna i den allsvenska återstarten.

ANNONS
|

Ett helt nytt Elfsborg under Hiljemark

Oscar Hiljemark är mycket aktiv som tränare. Han skriker, ger instruktioner och lever sig in i matchen.
Oscar Hiljemark är mycket aktiv som tränare. Han skriker, ger instruktioner och lever sig in i matchen. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Så var vi då här. Oscar Hiljemarks första tävlingsmatch som Elfsborgsmanager. Vi som följer laget har ju sett att det varit stor skillnad sedan han tog kommando över det den 17 juni. Dels på träningar, men även i matchen mot Fredrikstad förra helgen. Dessutom har träningsschemat lagts om helt och väl på träningsplanen är det mer intensivt.

Därför var det med mycket intresserad blick jag bänkade mig på Borås Arenas pressläktare den här svinkalla, och stundtals regniga, julieftermiddagen. Vädret gjorde att det kändes som att vi var på väg att bevittna en underbevakad oktobermatch mellan två mittenlag som knappt noterats i livescore-appar.

ANNONS

Men så var det ju förstås inte. Elfsborg mönstrade en trebackslinje för första gången på minst sju år och några spelade på ovana positioner. Den långa bollen från backlinjen upp till topptrion skulle vara historia. En tung centertank, och därmed länkspel som ett anfallsvapen, saknades.

Så vad såg vi?

Det mest uppenbara var kortpassningsspelet, kombinationerna på kanterna. Yttrarna Arber Zeneli och Ahmed Qasem hade mycket boll i första halvlek och passade sig fram med hjälp av sina wingbacks Niklas Hult och Simon Hedlund, men även forwarden Michael Baidoo. Betydligt fler passningar på vägen till motståndarnas mål och en hel del spel i den så kallade assistzonen, mellan sidlinjen och straffområdslinjen.

Men yttrarna har ju varit högst involverade tidigare, kanske ni tänker. Så är det, men på Jimmy Thelins tid tog de ofta emot långa krossbollar från Sebastian Holmén eller en ytterback på motsatt sida. Nu var det kortpassningar.

Ett par gånger dök den där långbollen upp ändå. På det temat fick Hiljemark ett par frågor efter matchen.

Såg du spelarna falla in i gamla mönster någon gång?

– Ja.

Som någon långboll här och där?

– Ja.

Mer ville han inte utveckla, vilket knappast behövdes. Några långbollar vill han över huvud taget inte se. Så tolkar jag honom.

ANNONS

Vad han var mest nöjd med: försvarsspelet i eget straffområde. Och det är bara att skriva under på, den nya trebackslinjen ser urstark ut. Dock oroande att Holmén, planbäst i första halvlek, fick kliva ut med en känning i baksidan i paus.

Jimmy Thelin fick efter några år rejäl träff på sin spelidé och mellan 2020 och 2023 var Elfsborg, undantaget vissa perioder, extremt synkade i nästan allt de gjorde på planen. Framför allt i de sylvassa omställningarna. Spelet finjusterades lite då och då, men hade ändå samma grunder. Därför är det väldigt spännande att se vad Oscar Hiljemark försöker göra med exakt samma trupp.

En utmärkt start fick han i alla fall.

Succéstart för duo på nya positioner

Simon Hedlund gjorde 1–0.
Simon Hedlund gjorde 1–0. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Det nya spelsystemet innebär att vissa spelare får byta positioner. Framför allt är det Simon Hedlund, ny wingback, och Michael Baidoo, central forward, som har fått flytta på sig.

Mest ovant var det nog för Hedlund, som spelat ytter eller anfallare i en herrans massa år. Visst, han hoppade in som wingback i Bröndby under korta perioder, men aldrig från start. Mot BP blev han inte testad i defensiven så ofta, det är där hans akilleshäl är. Men snett bakom sig som högerback i trebackslinjen har han Sebastian Holmén. En av allsvenskans absolut bästa mittbackar. Det är en trygghet så gott som någon.

ANNONS

Framåt gjorde Hedlund mål och var mer delaktig än vad vi såg honom under våren. För honom kan det bli det där lyftet som gör att han går från godkänd hemvändare till bra eller till och med ännu bättre. Han lät också väldigt positiv i mixade zonen efteråt.

Michael Baidoo var inte den traditionella nian som vi vant oss vid i Elfsborg. Han droppade ner mycket och låg ofta som en tia, varpå yttrarna Qasem och Zeneli flyttade in. För Baidoo innebär den rollen möjligen att han får lite mindre boll. Men i boxen är han fortfarande vass med sina skarpa avslut. Hans 2–0-mål var ett exempel på det.

Med Baidoo är det svårt att sia om framtiden. Dels kanske Per Frick blir aktuell som striker när han är tillbaka på allvar, men framför allt får vi se hur länge ghananen blir kvar i Borås. Efter matchen var han extremt tydlig med att han gärna vill vidare. 25-åringen lär inte spela i Elfsborg i september.

Johan Larsson bänkad – uppenbart tagen

Johan Larsson (till vänster) och nära vännen Sebastian Holmén under uppvärmningen.
Johan Larsson (till vänster) och nära vännen Sebastian Holmén under uppvärmningen. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Elfsborgs lagkapten Johan Larsson var bänkad tre gånger i våras. Trots det, lagkapten som han är, höll han sig på gott humör. Det var samma gamle Larsson på träningar och matcher. Han pratar inte ihjäl sig på träningar, men kan skoja och mana på. Det är nu uppenbart att Jimmy Thelin måste sagt till honom att det var tillfälligt, att det handlade om vila under tätt matchande.

ANNONS

För nu är det helt annorlunda.

På de träningar jag sett de senaste veckorna har Larsson hållit mycket låg profil. Efter BP-matchen, då han suttit på bänken i 90 minuter, ville han heller inte prata med media. Också ovanligt.

Larsson hade Thelins förtroende under samtliga deras 4,5 säsonger tillsammans. Han kunde vilas någon gång, men när det vankades viktiga matcher spelade han alltid. Han var lagets stora ledare, framför allt innan Sebastian Holmén och Niklas Hult kom hem sommaren 2022.

Nu ser det ut som att han inser att Oscar Hiljemark inte vill satsa på honom. När det kommer in en ny tränare och byter spelsystem – med exakt samma spelartrupp – är det uppenbart att vissa spelare hamnar i kläm. Larsson passar helt enkelt inte in.

Frågan är hur han ska hantera det. Han har kontrakt över nästa säsong också, och har option på ytterligare en. Det är väldigt lång tid för en spelare att vara missnöjd. För det är tydligt: det här gillar han inte. Det blir verkligen något för Hiljemark att bita i. Ett reellt test av hans ledarskap.

Hajpade islänningen lyrisk

En överlycklig Eggert Gudmundsson till vänster klappas om av landsmannen Andri Baldursson.
En överlycklig Eggert Gudmundsson till vänster klappas om av landsmannen Andri Baldursson. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Desto ljusare ser det ut för Elfsborgs 20-årige diamant Eggert Gudmundsson, som värvades dyrt inför säsongen men knappt har fått spela. Den offensive mittfältaren anlände med en jobbig skada och kom aldrig riktigt tillbaka under Thelin. Nu fick han fem minuter på sig att visa Hiljemark att han är så där bra som han visade i isländska ligan i fjol.

ANNONS

Och mycket riktigt. Det tog bara någon minut, sen fångade han upp en felpassning och visade sen klass när han fintade av två BP-spelare innan han snyggt avslutade. 3–0-målet ha varit relativt betydelselöst för själva matchutgången, men för islänningen var det nog livsviktigt (för att överdriva lite). Det fullkomligt lös om honom i mixade zonen och det var tydligt att han behövde det här.

– Det har varit tufft. Jag kom från ett lag där jag spelade varje match och var en riktigt viktig spelare. Men det är svårt att komma till en ny klubb, och så i ett nytt land också, jag måste lära mig saker varje dag. Förhoppningsvis kommer min tid nu, sa han.

Det är en oerhört spännande spelare Elfsborg har där. Kort, låg tyngdpunkt, snabb, bra dribbler och uppenbarligen en fullt kompetent avslutare. Får de igång honom lagom till Europaspelet kan det till och med vara avgörande för hur långt man når i kvalet. Speciellt om Michael Baidoo säljs mitt i detsamma.

Cyprioter till Borås – tufft motstånd direkt

Muamer Tankovic (här i AEK Aten-tröja) spelar i Pafos FC och kommer till Borås på torsdag.
Muamer Tankovic (här i AEK Aten-tröja) spelar i Pafos FC och kommer till Borås på torsdag. Bild: INTIME

Lördagsmatch innebär fyra dagars vila för Elfsborg innan cypriotiska Pafos FC kommer på besök på torsdag kväll. Äntligen, för supportrarna, är det Europamatcher på Borås Arena igen. Det var ju bara två år sen sist, men då var det i stort sett över redan efter första matchen i Molde. Det blev aldrig riktigt spännande.

ANNONS

För tre år sedan var det pandemi och begränsat publikantal.

Nu är det dags, på riktigt, igen. Första matchen av två, 0–0 från start. Alla förväntningar i luften. Den första kvalomgången brukar generellt generera i ganska svalt intresse, så någon storpublik ska vi inte räkna med. Men det är något visst med Europamatcher, mot motstånd som ingen har sett, där pengarna i potten är enorma.

För Oscar Hiljemark innebar den övertygande segern mot BP råg i ryggen inför äventyret som komma skall. Det blir två matcher i veckan under hela juli. Det kommer troligen uppstå skador. Sitter då grundspelet – det helt nya – någorlunda väl så slipper han i alla fall ligga sömnlös över det.

Pafos är ett bra lag, det är en tuff lottning Elfsborg har fått. Men det tacksamma med att börja i Europa League är att räddningsplankan Conference League finns där vid en förlust. I det kvalet tror jag Elfsborg kan ta sig ganska långt. Gruppspel? Nja.

LÄS MER:Elfsborgs stjärna: ”Presterar jag så här blir jag inte kvar”

LÄS MER:Se höjdpunkter från matchen mellan Elfsborg och Brommapojkarna

LÄS MER:Elfsborg vann stort i Oscar Hiljemarks första match

ANNONS