Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Fem GFC-spelare uttagna till EM-kval

Jennifer Falk, Julia Roddar, Elin Rubensson och Julia Zigiotti Olme var med och tog Sverige till VM-brons. Nu får de sällskap av Pauline Hammarlund när siktet är inställt på EM.
– Det är ett bevis på att det vi gör är bra, säger GFC:s anfallare.

I maj tog Elin Rubensson, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme och Jennifer Falk cupguld med Göteborg FC. I juli tog samma kvartett VM-brons i Frankrike med det svenska landslaget. Nu stundar EM-kval för blågult och under tisdagen tog Peter Gerhardsson, som har nominerats till världens bästa förbundskapten, ut truppen som förhoppningsvis ska ta Sverige till EM.

Med där fanns återigen de fyra GFC-spelarna, men tillkom gjorde också Pauline Hammarlund som missade VM och senast var med landslaget under EM 2017.

– Jag visste inte ens att det var uttagning i dag, jag fick bara massa sms med grattis och då kollade jag. Jag kom precis till träningen så jag har hunnit krama några lagkamrater, säger hon.

Med fem spelare representerade är GFC en av de två klubbar som har flest spelare med i den svenska landslagstruppen. Även Rosengård har fem spelare uttagna.

– Det är ju ett bevis på att vi gör det bra på hemmaplan i Kopparberg och det är jättekul. Man gläds ju så mycket åt sina lagkamrater också, säger hon.

"Klart att det har varit en dröm"

Göteborg FC ligger just nu på tredje plats i tabellen, fyra poäng från seriettan Rosengård. Hammarlund, som gör sin fjärde säsong i GFC, är med sina åtta mål dessutom bara en kasse bakom lagkamraten och skytteligaledaren Rebecka Blomqvist.

– Det har känts bra för både laget och för mig och det är jättekul. Jag var ju borta hela förra året och visste inte riktigt var jag stod när jag gick in i försäsongen, men jag har fått tid att bygga upp mig igen och känner att jag är tillbaka där jag var innan skadan, säger hon.

Efter säsongen 2017 var Pauline Hammarlund tvungen att kliva åt sidan på grund av en dubbel knäoperation. Efter operationen dröjde det närmare elva månader innan hon var tillbaka på planen med GFC igen.

– Det är klart att det har varit en dröm att vara med igen sedan jag kom tillbaka från min skada, men det har inte varit mitt mål den här säsongen i och med att jag inte riktigt vetat vart jag har stått fotbollsmässigt. Men det har ju gått bra för laget och det har gått bra för mig och det är jättekul att få ett sådant här bevis på att man har gjort det bra, säger hon.

Tillsammans med lagkamraterna Falk, Roddar, Rubensson och Zigiotti Olme ska Hammarlund ansluta till den blågula truppen som ställs mot Lettland i den första EM-kvalmatchen den tredje september. Fram tills dess har GFC dock flera viktiga matcher framför sig. Närmast mot Örebro på onsdagen.

– Det är bara att gå in och visa vad jag är bra på och göra mitt bästa och njut av att vara tillbaka i blågult. Först är det fokus på matcherna i damallsvenskan, det kommer vara fullt fokus på Kopparbergs fram till EM-kvalet börjar, säger hon.

Fakta: Här är hela EM-truppen

Målvakter: Hedvin Lindahl (Wolfsburg), Zecira Musovic (Rosengård), Jennifer Falk (Göteborg FC).

Försvarare: Magdalena Eriksson (Chelsea), Jonna Andersson (Chelsea), Hanna Glas (PSG), Nathalie Björn (Rosengård), Linda Sembrant (Juventus), Amanda Ilestedt (Bayern München), Emma Kullberg(Örebro), Ronja Aronsson(Piteå)

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger (Rosengård), Julia Roddar (Göteborg FC), Elin Rubensson (Göteborg FC), Julia Zigiotti Olme (Göteborg FC), Kosovarae Asllani (Real Madrid ), Anna Anvegård (Rosengård), Stina Blackstenius (Linköping), Olivia Schough (Djurgården), Lina Hurtig, Madeleine Janogy (Piteå), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Pauline Hammarlund (Göteborg FC).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.