Felizia, 23: "Jag var döende innan jag kom till Gatans lag"

När nordiska mästerskapet i fotboll för hemlösa drar igång coachas Sveriges damer av 23-åriga Felizia Sandberg. Trots sin unga ålder har hon en lång och mörk historia bakom sig. – Jag spelade fotboll när jag var liten, men sedan tog missbruket över, säger hon.

ANNONS
|

Till helgen avgörs nordiska mästerskapen på Härlanda Park i Göteborg. Sverige, Finland, Norge och Danmark ställer upp med lag på både herr- och damsidan. De svenska damerna coachas av 23-åriga Felizia Sandberg, som trots sin unga ålder har en lång och mörk historia bakom sig.

– Jag spelade fotboll när jag var liten, men sedan tog missbruket över. Jag började missbruka när jag var 13 och tog allt möjligt. På slutet var det heroin. Man kan nog säga att jag var döende innan jag kom till Gatans lag, säger hon.

Det var för tre år sedan nu, och Felizia har varit nykter och drogfri i två och ett halvt år. Precis som Keijo är hon övertygad om att gatans lag räddat livet på henne.

ANNONS

– Ja, så såg mitt missbruk ut. Om jag inte haft detta hade jag nog gått ut och knarkat igen, säger hon.

Ett liv av missbruk och kriminalitet

Vi står på en av fotbollsplanerna på Härlanda Park och Keijo, 47, minns tillbaka till sent åttiotal och tidigt 90-tal, då han ofta var en ofrivillig gäst på området.

– Jag har rymt över de där staketen, säger han och pekar.

Det var under hans ”förra” liv. Det liv som präglades av missbruk, kriminalitet och hemlöshet och som pågick ända fram till 2011, då Keijo Orava övertalades att komma och träna med Gatans lag.

– Jag var dålig på fotboll och missade bollen, men det var ingen som dömde mig. Jag fick träffa människor med samma demoner som jag hade, folk som nyss slutat knarka. Det är det bästa jag någonsin gjort.

Gatans lag blev en väg ut ur missbruket och det destruktiva livet. Med hjälp av stödet från lagkamraterna orkade Keijo Orava nyktra till och ta tag i sitt liv på riktigt. I dag lever han ett ordnat liv med bostad, jobb och social stabilitet. Han har blivit sportansvarig för Gatans lag – föreningen som kämpar för att utrota hemlöshet och använder fotbollen som ett verktyg för att skapa gemenskap och trygghet.

ANNONS

Keijo försöker förklara varför fotbollslaget är så viktigt i kampen för att hitta tillbaka till livet.

– När man får stöd och kärlek från de andra i laget så växer man som människa. Jag kände mig allmänt värdelös innan jag började i laget och tyckte inte att jag hade någon plats i samhället. När jag fick spela i VM 2011 så vågade jag gå ut där inför publiken och blotta mig. Jag var lika dålig där som jag varit på träningarna hemma, men min självkänsla växte och det gjorde att jag började ta tag i mina bitar, säger han.

Och efter att bland annat ha suttit 15 år i fängelse är han i dag tillbaka på Härlanda Park, på samma planer där han en gång i tiden tillbringade sina raster som fånge.

– Det är ingen lång resa sett i meter, men för mig är det en jävla resa, konstaterar han.

Nordiska mästerskapen för hemlösa drar igång klockan nio på lördag och klockan 14.30 kommer publiken även att bjudas på en uppvisningsmatch mellan de nordiska spelarna och kända profiler som Soran Ismail, Jonas Larholm, Stefan Rehn, Vic Vem, Nina Natri med flera.

ANNONS