FC Rosengårds cupmästare – BK Häcken föll i förlängning

Cupfinalen på Malmö IP blev ett drama från början till slut. Det krävdes förlängning för att skilja lagen åt. Men till stod FC Rosengård som mästare efter ett omdiskuterat mål.

|

De regerande allsvenska mästarna på ena sidan – de regerande cupmästarna på den andra.

Giganternas kamp blev en välspelad match med hög intensitet, många målchanser och mycket nerv inför 1839 åskådare på Malmö IP, däribland ett 300 personer stort bortafölje från Hisingen.

Cupfinalen stod 1-1 vid full tid efter att Johanna Rytting Kaneryd rullat in 1-0 till BK Häcken redan i åttonde minuten, men där Bea Sprung kvitterade efter en dryg timmes spel.

Förlängningen blev högdramatisk – BK Häckens tränare Robert Vilahamn fick rött kort efter protester – och i den 109:e minuten avgjorde inhopparen Stefanie Sanders på ett mål som blev omdiskuterat. Den assisterande domaren tog beslutet att bollen var över linjen.

Både BK Häckens Josefine Rybrink och Filippa Curmark varnades när de protesterade, men domarteamet stod fast vid beslutet.

Häcken började bäst

BK Häcken FF startade matchen bäst och skapade chanser genom sitt djupledsspel där anfallsspetsen Elin Rubensson var ett ständigt hot. Det tidiga ledningsmålet kom efter just ett snabbt anfall bakom Rosengårds backlinje där Johanna Rytting Kaneryd blev helt fri, framspelad av högerbacken Hanna Wijk.

I samband med målet fick veteranen Caroline Seger gult kort på bänken, då hon tyckte att domarteamet borde vinkat offside på Rubensson i momentet innan. I ställe varnades Seger av domaren Sara Persson för protesterna.

Efteråt målet tog Rosengård ett steg framåt, samtidigt som Häcken föll tillbaka. Kvitteringen hängde i luften. Mittbacken Gudrun Arnadottir hade det bästa läget i första halvlek när hon blev helt fri på bortre stolpen i samband med en frispark men nickade utanför Jennifer Falks mål.

– Det är så det ska vara i sådana matcher. Det är två lag som vill mycket, så jag är inte förvånad att det såg ut så här, sa Johanna Rytting Kaneryd till SVT i halvtid.

Målskytten var inte helt nöjd med sin insats:

– Både och. Passningarna har inte suttit hundra procent, men jag kommer till de lägena jag är bra i och får göra ett mål. Men det finns mer att hämta, sa Rytting Kaneryd.

Rosengård ökade trycket

I andra halvlek ökade hemmalaget trycket i jakt på kvitteringen. Skickliga Jelena Cankovic gjorde lite som hon ville på mitten. BK Häcken fick allt svårare att komma över på offensiv planhalva med bollen under kontroll.

Efter en timmes spel bytte tränaren Robert Vilahamn ut vänsteryttern Mille Gejl Jensen, in kom den mer bollskickliga Andrine Hegerberg, men det hjälpte föga: i 62:a minuten kvitterade FC Rosengård genom Bea Sprung vars skott gick över Jennifer Falk och i mål via ribban.

Rosengård fortsatte att ösa på framåt och radade upp chanser att göra ytterligare ett mål, BK Häcken såg ut som ett slaget lag.

Tio minuter före full tid gjorde Vilahamn sitt andra byte och tredje när han tog ut den hårt arbetande Rubensson som ersattes av Pauline Hammarlund. I samma veva klev Marika Bergman Lundin av, in kom Molly Johansson.

Det fick bättre effekt, Häcken hittade tillbaka in i matchen. På tilläggstid prickade Filippa Curmark ribban med ett distansskott, men 1-1 stod sig till full tid.

Sju minuter in i förlängningen fick Robert Vilahamn rött kort av domare Persson och visades upp på läktaren. Detta efter intensiva protester.

I 109:e minuter kom så avgörandet i samband med en hörna. Mia Persson hittade Stefanie Sanders som avslutade vid bortre stolpen. Beslutet att bollen var över linjen togs av assisterande domaren.

BK Häckens protester hjälpte inte och 2-1 stod sig förlängningstiden ut.