Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Farneruds konstgräshyllning: "Ett steg i rätt riktning"

Flera allsvenska profiler har sågat konstgräset i svensk fotboll. Nu tas underlaget i försvar av Häckens storstjärna Alexander Farnerud. – Det är ett steg i rätt riktning för allsvenskan, säger han i podcasten Lundh.

Konstgräsets vara eller icke vara som spelunderlag i allsvenskan är en ständig debatt inom svensk fotboll. Allsvenska profiler som Markus Rosenberg, Mattias Bjärsmyr och Dickson Etuhu är bara några av många spelare som har uttryckt sitt missnöje mot underlaget. Så sent som för några veckor sedan skickade Malmö FF till och med in en motion om att förbjuda elitfotbollsmatcher på konstgräs i svensk fotboll. 

Men nu får belackarna, som inte sällan är spelare som återvänt hem efter en utlandskarriär, mothugg från en annan hemvändare. Alexander Farnerud, som sedan i somras tillhör BK Häcken, men som tidigare har spelat i klubbar som Torino, Stuttgart och Young Boys tar i podcasten Lundh tydlig ställning för konstgräset. 

– Fotbollsspelande lag blir gynnade, du kan spela snabb fotboll och behöver inte vara orolig för att bollen ska studsa upp när du tar emot den. Du kan spela på ett tillslag nästan utan att behöva titta på bollen i vissa lägen, och det är det som är det fina med konstgräs. Det är ett steg i rätt riktning för allsvenskan, tycker jag, med tanke på att planerna kan bli lite sämre mot höst och kanske tidig vår, säger Farnerud.

Och han delar inte Malmö FF:s åsikt om att det borde förbjudas i samband med elitmatcher i Sverige. 

– Nej, men det är ju deras åsikt. Jag hade gärna spelat på naturgräs om man kan hålla planerna i toppskikt som engelska lag gör, som i toppligorna. Sådana gräsplaner hade jag inte haft något emot att spela på, men när de blir för dåliga och man inte kan spela ordentlig fotboll tycker jag att konstgräs är mycket bättre.