Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Farnerud räddade Blåvitt-poäng i Wernblooms comeback

Det blev ingen omedelbar Pontus Wernbloom-effekt. Istället ett nytt kryss och en segerlös svit som fortsatte växa.
2–2 mot Djurgårdens IF innebär att IFK Göteborg nu har tolv raka matcher utan vinst.
– Man kan inte låtsas som att det är hur lugnt som helst och att det inte är stressande, säger tränaren Poya Asbaghi.

Presenterad under fredagen. Redo för spel borta mot Djurgårdens IF under lördagen. Pontus Wernbloom fick dock nöja sig med att inleda på IFK Göteborgs avbytarbänk. Och tålmodigt sitta där till matchminut 58.

Det veteranen fick se från sidan var ett IFK Göteborg som inledde starkt, under de första tio minuterna hade laget 82 procent av bollinnehavet, och som tog ledningen.

Matchminut 42. Tobias Sana sköt. Domaren Kristoffer Karlsson tyckte, till hemmaspelarnas stora ilska, att bollen tog på Jacob Une Larssons arm. Straff därmed.

Tobias Sana tog hand om den själv och var säker. Bollen placerades in i det vänstra hörnet. 0–1, ledning IFK Göteborg.

Frågan alla ställde sig där och då var: Ska laget kunna hålla ut och ta sin första allsvenska seger sedan mötet med AIK (1–0) den 2 juli?.

Svaret: Nej.

Istället föll IFK Göteborg ihop. På åtta minuter i inledningen av den andra halvleken gjorde Djurgårdens IF både 1–1 (51) och 2–1 (59). Erik Berg och Curtis Edwards blev målskyttar.

– Vi hamnade alldeles för lågt från början där. Sedan gjorde de ett byte eller två och fick energi av det. Och utdelning direkt. Det var inte bra, säger Jakob Johansson.

LÄS ÄVEN: "Årets IFK-trupp är för bra för det här dåliga spelet”

I slutskedet av matchen lyckades laget dock hitta forceringskraft – och ett kvitteringsmål.

I den 87 matchminuten, när Pontus Wernbloom alltså hade äntrat planen, nickade Alexander Farnerud (även han inbytt) in 2–2 efter ett inlägg från Patrik Karlsson Lagemyr.

– Bra inlägg. Jag stod rätt. Försvararna blev bolltittande och jag kunde nicka in den. Det var skönt, säger Farnerud som försökte veva igång laget ännu mer efter det.

– Jag ville att vi skulle gå för ett mål till. Vi behöver ju vinna.

Mm, IFK Göteborg gör ju det.

Men nu blev det bara 2–2. I och med det resultatet har laget tolv raka matcher utan seger i allsvenskan.

– Det är både glädje och besvikelse. En pinne är bättre än ingenting, men självklart vill vi vinna. Och vi ledde ju med 1–0 i halvlek, säger Alexander Farnerud.

LÄS MER: Wernbloom fick nöja sig med kryss i comebacken

Tränaren Poya Asbaghi om den segerlösa svit som bara blir längre och längre, större och större:

– Man kan inte låtsas som att det är hur lugnt som helst och att det inte är stressande. När du kommer hit och spelar mot Djurgården i den här omgången ... krigar du till dig ett kryss som vi gjorde i dag är du överlag ganska nöjd. I dag är vi inte nöjda för att vi vill ha en seger. Vi hade också ledningen i matchen och jag tycker inte att vi försvarade den som vi borde i andra halvlek.

I nästa omgång ställs IFK Göteborg mot Mjällby AIF. Är det där den efterlängtade segern äntligen kommer komma?

– Det skulle vara jävligt skönt att vinna matchen mot Mjällby för att få lite lugn och ro i hela föreningen med allt runtomkring. Det är ganska lätt för spelarna att hänga med huvudena när vi ligger under med 2–1 efter att ha haft ledningen i matchen. Och när vi kommer från den sviten vi kommer ifrån. Det hittar ändå ett sätt att få in en kvittering. Är det något som spelarna har så är det en jäkla mentalitet, men det är klart att man vill ge dem tre poäng så att de får ännu mer självförtroende, säger Poya Asbaghi.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis - Alexander Jallow, Kristopher Da Graca, Andre Calisir, Victor Wernersson (Emil Holm, 74) - Alhassan Yusuf, Jakob Johansson (Alexander Farnerud, 74) - Hosam Aiesh (Sargon Abraham, 84), Tobias Sana, Patrik Karlsson Lagemyr - Christian Kouakou (Pontus Wernbloom, 58)

LÄS MER: Ilska hos Djurgården efter IFK Göteborgs straff

LÄS MER: Så påverkas Blåvitts samarbete med Soccer Services av krisen

LÄS MER: Så lyckades Blåvitt locka hem Pontus Wernbloom

LÄS MER: Sebastian Eriksson om helvetet i Italien och framtidstankarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.