Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Farnerud om Italien: "Sverige har stora chanser"

Frågan är om någon svensk fotbollsspelare har bättre koll på Italiens förbundskapten än Häckens Alexander Farnerud? Tre säsonger under Gian Piero Ventura i Torino ger Farnerud fog för sina tankar. ​– Han är extremt taktisk, säger han.

Efter flera lyckosamma säsonger i Schweiziska Young Boys värvades Alexander Farnerud till Torino sommaren 2013. Tränarrodret höll Gian Piero Ventura i, mannen som i dag styr det italienska landslag Sverige ställs mot i play-off om en VM-plats.

– Han var extremt taktiskt vilket jag som offensiv kreatör inte gärna ser. Men han gjorde det bra med Torino. Han tog dem från Serie B till Europa med en låg budget. Med det spelarmaterialet vi hade var det bra gjort, säger Farnerud.

Han beskriver två vitt skilda taktiska upplägg som Ventura föredrar.

– Innan jag kom spelade vi 4-2-4. Det var väldigt offensivt. Året när jag kom gick vi över till ett väldigt defensivt 5-3-2. Då väntade vi mycket på motståndarnas misstag för att kunna ställa om.

Hur mycket har du sett av Italien sedan du lämnade landet?

– Jag har sett några matcher. Jag såg dem förlora mot Spanien och kryssa mot Makedonien. Mot Spanien prövade han sitt 4-2-4 men sedan gick han tillbaka till att spela med fembackslinjen. Vilket kanske inte heller gick jättebra. Jag tror det blir en trebackslinje eller fembackslinje mot Sverige.

Hur bra är Italien i dag?

– Jag tycker de har ett bra lag. Jag tror att de känner sig lite osäkra med tanke på deras kvalresultat. Jag tror definitivt att man kan nå ett bra resultat mot dem. Sedan är tar Italien alltid sina poäng även om det inte är med någon finfotboll, när det kommer till turneringssammanhang.

"Han är väldigt målfarlig"

Pontus Farnerud delade omklädningsrum med flera spelare som kan finnas med i Venturas landslagstrupp mot Sverige. Matteo Darmian, Andrea Belotti och Davide Zappacosta spelade han med i Torino. Men den han minns mest och för svensk del också fruktar mest är anfallaren Ciro Immobile.

– Han har gjort det väldigt bra i Lazio och utvecklats väldigt bra sedan han kom hem till Italien efter en utflykt i Dortmund. Han är väldigt målfarlig och kan sina löpningar, säger Alexander Farnerud.

Ser du några uppenbara svagheter i Venturas strategi?

– Han är en väldigt spelande tränare som försöker spela sig ur varenda situation. Då kan de tappa boll ibland, när de blir övermodiga.

Är det någon italiensk spelare du imponerades extra mycket av när du spelade i Serie A?

– Lorenzo Insigne är väldigt farlig och kreativ. Han får de se upp med. Sedan beror det så klart på vem som spelar, men han är en av dem som spelat nästan hela tiden.

Hur stora chanser ger du Sverige?

– Jag tycker Sverige gör det bra och har stora chanser att ta sig vidare. Det är bara att fortsätta som man har gjort under kvalet.

Lång väg tillbaka

Själv får han vänta många månader till innan han är i spel. Skadan på knäskålssenan han ådrog sig mot Sirius förstörde innevarande säsong. Än har han inte satt upp något datum då han ska vara tillbaka.

– Det är en seg skada som behöver tid att läka. Jag kör rehab varje dag med lugn och ro. Det måste läka ihop ordentligt och man ska inte ha för bråttom. Det är bara att bita ihop och köra, säger han.

När kan du vara tillbaka?

– Jag vill inte säga någon speciell tid. Det är mer att man får se vecka efter vecka. Det är bättre än att man säger ett datum, får några bakslag och blir irriterad för att man inte är frisk när man sade att man skulle.