Farnerud nätade i Häckens överkörning

ANNONS
|

För tre månader sedan firade Häcken cupguldet nere i Malmö. I går inledde de sin resa mot att försvara mästartiteln i Svenska Cupen, och de gjorde det genom att köra över division 4-laget Växjö BK inför 728 åskådare på Sportfältet Teleborg i Växjö.

1–11 slutade matchen, som innehöll en tremålsskytt i form av Demba Savage och två debutmålskyttar i nya mittfältsstjärnan Alexander Farnerud och junioren Delaho Irandust.

Farnerud spelade en timme.

– Det var skönt att vara tillbaka på plan och lira lite. Och det kändes bra, jag körde på. Jag var med framme och hade några chanser. Men jag är bara glad över att lira igen.

ANNONS

Hur känns formen?

– Det dröjer lite grann tills jag når någon toppform, jag behöver matchträning för att komma igång. Men det känns okej hittills. Detta var en bra uppvärmning inför Allsvenskan, säger Farnerud.

Tränaren Peter Gerhardsson är nöjd med Farneruds debut.

– Han gjorde det bra. I första halvlek hade han en hel del boll och visade att han är en bra fotbollsspelare. Det är viktigt att få honom i matchning, och både kroppsligt och spelmässigt såg det bra ut. Han var delaktig och gjorde ett par assist också, säger Gerhardsson.

När Farnerud klev av ersattes han av juniormittfältaren Delaho Irandust, född 1998. Drygt tio minuter senare såg även han till att näta i sin a-lagsdebut.

– Delaho är en ung, lovande spelare som är skicklig i sitt passningsspel och sin speluppfattning. Han har sett bra ut på träningar och nu kom han in och gjorde ett mål och två assist på sin halvtimme. Honom kommer BK Häcken ha nytta av, säger Gerhardsson.

Hur långt ifrån allsvensk speltid är han?

– Han är med och tränar med oss nu, och vi har inga åldersregler eller något sådant utan allt handlar om prestation. Nu visade han i matchsituation också att han är väldigt bra i kombinationen med a-lagsspelarna som har varit med länge, säger Häcken-tränaren.

ANNONS

Lagets koncentration mot Växjö är han också nöjd med.

– En bra genomkörare, framför allt offensivt. Vi hade förväntningar att vinna men man kan göra det på olika sätt. Alla visade att de vill vara på plan, säger Gerhardsson.

Gårdagens cupmatcher bjöd inte på, utan de flesta elitlagen lyckades ta sig till gruppspel. Det enda allsvenska laget som åkte ut var Jönköpings Södra, som förlorade mot division 2-laget Vänersborgs FK med 0–2.

Häckens målskyttar

Demba Savage (3 mål), John Owoeri (2 mål), Adam Andersson (2 mål), Nasiru Mohammed, Alexander Farnerud, Delaho Irandust, Baba Mensah.

ANNONS