Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Farnerud: "Älskar att de skickade hem de överbetalda divorna"

Island ställs mot Frankrike efter bragdsegern mot England. Men mot Frankrike tar det stopp, enligt TV4-experten Pontus Farnerud. – Det blir betydligt tuffare mot Frankrike, jag tror att det tar stopp, säger han.

Han spenderade stora delar av sin utlandskarriär i Frankrike som spelare för bland annat Monaco. Landet har blivit lite som ett andra hem för Pontus Farnerud. Inför kvartsfinalsmötet mellan Island och Frankrike är han lite delad om vilka han ska hålla på.
– För mig hade Island gärna fått vinna, det hade varit hur kul som helst. Så fransk är jag ändå inte ... min son hade däremot blivit mer upprörd om Island vann. Så för hans skull får jag hålla lite på Frankrike också, säger Farnerud.
– Men jag tror att det tar stopp för Island nu.

Varför det?
– Frankrike har betydligt bättre offensiva spelare än England. De har fler nycklar att låsa upp de irländska försvaret. Frankrike har Giroud längst fram, Griezmann som flyter omkring, Payets känsliga, Matuidis löpningar och Pogba. Det är klasskillnad och Frankrike kommer inte att underskatta Island.

Vad säger du om Englands fiasko?
– Det är grymt! Jag älskar att Island skickade hem de överbetalda divorna från England. Det är hur coolt som helst och rättvist var det också. Det är stort att se ett lag slå ut alla de stjärnorna från alla de stora klubbar som de spelar för. England kändes ganska förutsägbara. 
– Snacket i England hos spelarna, ledarna, fansen och journalisterna skickade signaler om att de inte tog Island riktigt på allvar. Det kommer inte Frankrike att göra.

Inför mötet mellan Island och Frankrike i kvartsfinalen hyllar Pontus Farnerud, den isländske förbundskaptenen, Lars Lagerbäck för landets framgångar.
– Han är väldigt bra på att bygga ett lag. Att gjuta självförtroende i sina spelare och få in en tro på det de gör. Det är tydligt att de isländska spelarna verkligen tror på och är trygga med sitt spelsätt. England skapade egentligen inte särskilt mycket alls och Island kan mer än bara kriga. När de hade bollen värderade de bra när de skulle gå framåt eller inte.

Hur stort hade det varit om Island slog ut Frankrike?
– Det hade varit riktigt coolt! Men Frankrikes offensiv och deras nycklar gör att jag har svårt att tro att Island ska kunna slå Frankrike. Men det är riktigt kul att se de isländska spelarna och att de tror att de kan gå längre. De är inte nöjda vilket är väldigt kul.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.